3 MEDVĚDÍ ČESNEK recepty: Chutné pesto, polévka a máslo

S jarem začíná růst medvědí česnek a vy hledáte nějaké medvědí česnek recepty? Medvědí česnek je oblíbená rostlina, kterou najdeme volně rostoucí v lese. Jeho vynikající chuť a vůně ho řadí mezi velmi oblíbené suroviny pro vaření.

V tomto článku se zaměříme na dva hlavní medvědí česnek recepty – pesto a polévku. Také vám nabídneme zajímavý recept na čerstvé máslo z medvědího česneku, který vás jistě překvapí. Pokud hledáte nové nápady na vaření s medvědím česnekem, neváhejte a připojte se k nám na této chuťové cestě.

sběr medvědího česneku

Kulinářské informace o medvědím česneku

Medvědí česnek je rostlina s výraznou cibulovou vůní a chutí. Vyskytuje se v mírném pásmu Evropy a Asie. Tato rostlina se stala velmi populární mezi milovníky kuchyně díky svému intenzivnímu aroma a bohatému obsahu vitamínů a minerálů. 

V kuchyni se používá především jako koření. Jeho intenzivní chuť a aroma se hodí k různým pokrmům, od salátů a polévek až po masová jídla a omáčky.

Často používá k výrobě různých druhů pesta, například s olivovým olejem, piniovými semínky a parmezánem. Pesto z medvědího česneku má silnou chuť a příjemnou vůni, která dokáže zvýraznit chuť různých jídel.

Medvědí česnek recepty

Pesto z medvědího česneku s parmezánem

Medvědí česnek pesto s parmezánem je lahodný a aromatický přírodní dip, kterým si můžete zpestřit mnoho jídel. Pesto z medvědího česneku je skvělým doplňkem k těstovinám, pečivu nebo jako dip k zelenině. Navíc je jeho příprava velmi jednoduchá. Pojďte ho vyzkoušet s námi.

Budete potřebovat:

  • 50 g medvědího česneku
  • 50 g parmazánu
  • 50 g piniových oříšků
  • 1 citron
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy:

Začněte tím, že si medvědí česnek opláchněte a osušte. Nakrájejte ho na menší kousky.

Připravte si parmazán a nastrouhejte ho najemno.

Na pánvi opražte piniové oříšky, dokud se nezačne linout jejich vůně a mírně nezhnědnou.

Do mixéru dejte nakrájený medvědí česnek, parmazán, opražené piniové oříšky, stroužky česneku, olivový olej a šťávu z citronu. Vše promixujte do hladka. Pokud je pesto moc husté, přidejte ještě trochu olivového oleje, dokud nedosáhnete té pravé konzistence.

Dochuťte solí a pepřem podle preferencí.

Toto pesto z medvědího česneku je vynikající jako dip k zelenině, pomazánka na chleba nebo na dochucení těstovin.

medvědí česnek pesto

Polévka z medvědího česneku

Medvědí česnek polévka je vynikající teplý pokrm, díky kterému si můžete vychutnat výraznou chuť této jedinečné byliny. Medvědí česnek obsahuje mnoho prospěšných látek a vitaminů, což dělá z této polévky zdravou a chutnou volbu. Příprava této polévky je velmi snadná a nevyžaduje mnoho času ani složitých ingrediencí. Pokud hledáte nový způsob, jak využít medvědí česnek ve vaší kuchyni, můžete začít tímto receptem na polévku.

Budete potřebovat:

  • 500 g brambor
  • 200 g medvědího česneku
  • 1 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany na vaření
  • sůl a pepř dle chuti

Postup přípravy:

Brambory a cibuli oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Pak medvědí česnek očistěte a nakrájejte na hrubší kusy. 

V hrnci rozpalte olivový olej a osmahněte na něm cibuli dozlatova. Přidejte nakrájený medvědí česnek a nechejte chvíli podusit.

Přidejte nakrájené brambory a zalijte zeleninovým vývarem. Polévku nechejte vařit, dokud brambory nezměknou.

Rozmixujte polévku pomocí mixéru na hladkou konzistenci. Přidejte smetanu na vaření a promíchejte.

Polévku osolte a opepřete dle chuti a podávejte s krutony nebo čerstvým chlebem.

Tento recept na polévku z medvědího česneku je skvělou volbou pro všechny, kteří chtějí ochutnat jeho jedinečnou chuť v teplé a syté polévce. Příprava je rychlá a snadná. Je plná zdravých a výživných ingrediencí. Určitě se nebojte ji vyzkoušet!

medvědí česnek polévka

Domácí máslo z medvědího česneku

Tento recept je velmi jednoduchý a jeho příprava vám zabere pouze několik minut. Medvědí česnek je velmi aromatický a proto pomocí tohoto másla můžete ozvláštnit různá jídla. Výborné je například do polévky nebo na pečivo.

Budete potřebovat:

  • 250 g másla
  • 3-4 listy medvědího česneku (podle chuti)
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře

Postup přípravy:

Nejprve si připravte medvědí česnek. Omyjte ho v čisté vodě a nechte na ubrousku oschnout. Poté jemně nasekejte nebo rozmixujte v mixéru na požadovanou konzistenci.

V míse smíchejte změklé máslo, nasekaný medvědí česnek, šťávu z citronu, sůl a pepř.

Vše důkladně promíchejte a ochutnejte. Pokud je potřeba, přidejte další sůl, pepř nebo citronovou šťávu podle vaší chuti.

Hotové máslo dejte do zavírací sklenice a nechte ho ztuhnout v lednici.

Toto vynikající máslo z medvědího česneku je ideální k namazání čerstvého chleba. Bude vám chutnat i jako dip k zelenině nebo jako přísada do různých jídel. Jeho jedinečná chuť zaručeně potěší vaše chuťové pohárky a rozhodně si získá své místo ve vaší kuchyni.

[article_ad3]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *