Co se stane když sním plíseň – Jak moc je plíseň nebezpečná?

Co se stane když sním plíseň? Konzumace plísně může být nečekaným a nepříjemným zážitkem, který vzbuzuje obavy o zdraví. Ačkoliv si mnoho lidí plíseň na potravinách spojuje s něčím nebezpečným, ne všechny druhy plísní jsou okamžitě škodlivé. Nicméně některé druhy mohou produkovat toxiny, které mohou mít vážné zdravotní následky, zvláště pokud jsou konzumovány opakovaně nebo ve větším množství. V tomto článku se dozvíte, jak plíseň ovlivňuje zdraví, jaké kroky podniknout, pokud ji náhodou sníte, a jak se vyhnout jejímu konzumování v budoucnu.

Plíseň

Plíseň je druh houby, která se běžně vyskytuje ve vzduchu i na povrchu různých materiálů, včetně potravin. Je to organismus, který roste ve formě jemných vláken a může se rozvíjet na vlhkých a teplých místech. Plísně jsou přirozenou součástí ekosystému, protože pomáhají rozkládat organické materiály. Avšak na potravinách nebo v domácím prostředí mohou představovat zdravotní riziko.

Plíseň se objevuje v různých formách a barvách, od bílé, zelené až po černou. Její růst může signalizovat znehodnocení potravin nebo nesprávné skladování. Plísně se množí prostřednictvím mikroskopických spor, které se snadno šíří vzduchem. Spóra je podle úryvku z webu bezpecnostpotravin.cz „… produkt jednobuněčných organismů (určitých bakterií a plísní), který umožňuje jejich přežití za nepříznivých podmínek. Některé spóry dokáží přežít tepelnou úpravu (až šestihodinový var), zmrazování, sanitační opatření.“. Když se tyto spory dostanou na povrch potravin, mohou zde růst a produkovat toxické látky známé jako mykotoxiny, které jsou nebezpečné pro lidské zdraví.

co se stane když sním plíseň

Druhy plísní v potravinách

Na potravinách se běžně vyskytují dva druhy plísní na potravinách: neškodné a škodlivé. Neškodné plísně jsou například ty, které se záměrně používají při výrobě potravin, jako jsou ušlechtilé plísně na sýrech typu camembert, brie nebo roquefort. Tyto plísně jsou bezpečné ke konzumaci a dokonce přidávají specifickou chuť a texturu daným výrobkům. Dalším příkladem jsou fermentované potraviny, jako je salám, kde se plísně používají ke konzervaci.

Zajímavost

Zjistěte, jak si můžete doma vyrobit sýr svépomocí.

Na druhou stranu škodlivé plísně, které se tvoří na potravinách při nesprávném skladování nebo zkažení, mohou být velmi nebezpečné. Tyto plísně, například rody Aspergillus a Penicillium, mohou produkovat mykotoxiny, které jsou jedovaté a mohou způsobit otravu, poškození orgánů nebo zvýšit riziko rakoviny. Plísně se často objevují na potravinách, jako je chléb, ovoce, zelenina, ořechy nebo káva, a i když nemusí být vždy viditelné pouhým okem, jejich toxiny se mohou nacházet i hluboko uvnitř potraviny.

Co se stane když sním plíseň?

Pokud omylem sníte malé množství plísně, vaše tělo ji ve většině případů bez problémů zvládne. Tělo má přirozené mechanismy, jak se s drobnými nečistotami a bakteriemi vypořádat, a mnoho lidí po konzumaci plísně nepocítí žádné okamžité příznaky. Přesto záleží na typu plísně – některé mohou způsobit podráždění žaludku, nevolnost nebo mírný průjem, ale ve většině případů jde o dočasné potíže, které samy odezní.

V závažnějších případech, pokud sníte plísně produkující mykotoxiny, můžete být vystaveni vážnějším zdravotním rizikům. Tyto toxiny mohou poškodit játra, ledviny nebo imunitní systém, zvláště pokud jsou konzumovány dlouhodobě. Některé plísně mohou také vyvolat alergické reakce, včetně problémů s dýcháním, vyrážky nebo otoků. Pokud po konzumaci plísně pocítíte vážné příznaky jako zvracení, silné bolesti břicha nebo dýchací obtíže, je důležité okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Co dělat, když sním plíseň

Co dělat po snězení plísně? Snědení plísně může být nepříjemným zážitkem, ale ve většině případů není důvod k panice. Lidské tělo je schopno se s malým množstvím plísně vypořádat bez vážných následků. Přesto je důležité vědět, jak postupovat a co sledovat, pokud se vám to stane.

  • Zůstaňte klidní: Ve většině případů malé množství plísně nezpůsobí žádné závažné problémy. Vaše tělo si s tím pravděpodobně poradí.
  • Pijte hodně vody: Hydratace pomáhá tělu vyplavit potenciálně škodlivé látky. Doporučuje se vypít dostatek vody, aby se urychlilo vyloučení toxinů.
  • Sledujte vaše tělo: Všímejte si případných příznaků, jako je nevolnost, zvracení, průjem nebo bolesti břicha. Pokud se objeví tyto příznaky, může být tělo podrážděno toxiny z plísně.
  • Vyhledejte lékařskou pomoc: Pokud máte silné příznaky jako zvracení, průjem, otoky nebo problémy s dýcháním, ihned vyhledejte lékařskou pomoc. Mykotoxiny mohou způsobit vážné problémy, a proto je důležité příznaky nepodceňovat.
  • Vyhoďte kontaminovanou potravinu: Pokud zjistíte, že jídlo obsahovalo plíseň, je nejlepší jej celé vyhodit, aby se zabránilo dalšímu vystavení toxinům.

Snězení plísně nemusí mít okamžitě vážné následky, ale je důležité být obezřetný a sledovat vaše tělo. I když drobné množství plísně obvykle neškodí, při jakýchkoliv příznacích byste měli raději vyhledat odbornou pomoc. Vždy je také lepší zkontrolovat potraviny před konzumací a plísní zasažené jídlo bezpečně vyhodit.

Co dělat, když sním plíseň

Nebezpečí plísně

Plíseň může být nebezpečná především kvůli látkám, které produkuje, tzv. mykotoxinům. Tyto toxiny jsou jedovaté a mohou poškodit lidské zdraví, zvláště pokud jsou konzumovány dlouhodobě nebo ve větším množství. Některé mykotoxiny, například aflatoxiny, jsou známé svou schopností poškozovat játra, ledviny a dokonce mohou zvýšit riziko vzniku rakoviny. Dlouhodobé vystavení těmto toxinům, třeba z kontaminovaných potravin, může oslabit imunitní systém a způsobit chronické zdravotní potíže.

Kromě toxinů může plíseň vyvolat také alergické reakce. Vdechování plísňových spor může způsobit podráždění dýchacích cest, což se projevuje kašlem, dušností nebo astmatem. U citlivějších jedinců může dojít i k vyrážkám nebo otokům. Zdravotní rizika plísní jsou nejvyšší pro malé děti, starší lidi a osoby s oslabenou imunitou. Proto je důležité plíseň na potravinách i v domácnosti řešit včas a předejít možným zdravotním komplikacím.

Jak se vyhnout konzumaci plísně?

Abychom se vyhnuli konzumaci plísně, je klíčové správné skladování potravin. Plísně se často rozvíjejí v teplém a vlhkém prostředí, proto by měly být potraviny uchovávány v suchu a chladu. Lednička je ideální pro skladování čerstvého ovoce, zeleniny, mléčných výrobků a dalších citlivých potravin. Je také důležité používat vzduchotěsné nádoby, které brání vlhkosti a vzduchu proniknout k potravinám. Pravidelné kontroly potravin, zejména těch, které mají kratší trvanlivost, mohou pomoci zabránit tomu, aby plísně na nich narostly.

Dalším krokem je dbát na to, jakým způsobem potraviny nakupujeme a zpracováváme. Vyhýbejte se nákupu poškozených nebo přezrálých potravin, které jsou náchylnější k růstu plísní. Při vaření a manipulaci s jídlem používejte čisté nástroje a umývejte ovoce a zeleninu před konzumací. Pokud zjistíte, že potravina vykazuje známky plísně, například změnu barvy nebo vůně, měli byste ji bezpečně vyhodit, protože plíseň může být přítomna i pod povrchem, kde není vidět.

Zdroje: umimejist.cz – PLÍSNĚ V POTRAVINÁCH: Jak správně zacházet s napadenými potravinami, aby byla jejich konzumace bezpečná?, viscojis.cz – Jak na plísně v potravinách?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *