Chcete si uvařit poctivý masový vývar a hledáte ve vyhledávači „vývar recept“? Masový vývar nabízí podle použitých ingrediencí nejen nepřeberný výběr vůní, chutí a delikátních rafinovaných chuťových prožitků. Přinášíme Vám 3 recepty na delikátní masové vývary pro pravé gurmány. Co je potřeba na jejich přípravu?
Obsah článku
Masový vývar
Masový vývar přináší pořádnou dávku poctivé chutné stravy, která má navíc celé spektrum pozitivních účinků na lidské zdraví. Dodávají organismu prospěšné látky, například aminokyseliny a kolagen.
Na jeho přípravu jsou třeba masové kosti, odřezky i maso libové. Také je zapotřebí kořenová zelenina a dle chuti a fantazie i další druhy (brokolice, hrášek, kapusta, cuketa, dýně). Při vaření zeleniny jsou do vývaru uvolňovány nejen vitamíny a minerály, ale také látky, které zajišťují lepší spalování tuků. Proto je možno zařadit vývary z nejrůznějších druhů mas (hovězí, kuřecí, krůtí, vepřové, zvěřina) do dietních programů.
Správně připravený vývar doslova dodává do organismu energii, proto se doporučuje podávat ho rekonvalescentům na celkové posílení organismu a imunity. Do těchto polévek je možno využít nejrůznější druhy koření i dalších složek jako jsou například houby, kroupy, ovesné vločky, nudle, drobení a další.
Kuřecí vývar s brokolicí
Suroviny na 6 porcí
- 1.8 l vody
- 1 kg kuřecích dílů na polévku, 1 kuřecí stehno
- 250 g brokolice
- 3 větší mrkve
- 1 kus cibule
- 1 menší celer
- tuk na restování zeleniny
- sůl
- 6 ks bobkového listu, 8 kuliček nového koření, 8 kuliček pepře, svazeček libečku nebo petržele
Postup přípravy
Kuřecí maso pečlivě opláchněte, poté v hrnci restujte při vyšší teplotě ze všech stran i s napůl rozkrojenou cibulí, dokud nebude maso i cibule opečené, získáte tak nádhernou hnědou barvu. Přidejte vodu, osolte a vařte na mírném ohni 1 hodinu, sbírejte pěnu.
Mezitím si připravte ostatní suroviny: veškerou zeleninu očistěte a pečlivě operte, mrkve a celer rozkrojte napůl, orestujte na oleji. Po hodině vaření zeleninu přidejte k vývaru společně s kořením. Brokolici rozdělte na malé růžice a krátce (5 – 7 minut) napařte, poté stáhněte z ohně.
Polévku vařte jednu a 3/4 hodiny, poté přeceďte, nechte vychladnout a dejte do lednice. Na druhý den stáhněte z hladiny tuk, vývar uveďte do varu, podle chutí můžete dokořenit kurkumou, mletým černým pepřem nebo špetkou chilli, stáhněte z ohně a přidejte růžičky brokolice. Servírujte na talíř s kusem kuřecího masa, mrkví rozkrojenou napůl a kouskem celeru.
Hovězí vývar s houbami a kroupami
Suroviny na 8 porcí
- 2.5 l vody
- 1/2 kg ossobuca (nebo hovězí žebra)
- 1 kg hovězích kostí
- 4 větší mrkve
- 1 ks pórku
- 2 kusy petržele
- 1/2 celeru
- 1 ks cibule
- 2 stroužky česneku
- 150 g sušených hříbků
- 200 g vařených ječných krup
- tuk na restování zeleniny
- 10 ks bobkového listu, 12 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, svazek celerové natě, petržel, libeček
- sůl
Postup přípravy
Maso a kosti operte a restujte krátce ze všech stran s jedním kusem cibule, dokud nejsou opečené. Poté zalijte vodou osolte, přidejte koření a vařte na velmi mírném ohni. Spíše takzvaně táhněte 2 hodiny, sbírejte vzniklý šum.
Po dvou hodinách přidejte orestovanou kořenovou zeleninu a jemně podrcené stroužky česneku. Vařte ještě půl hodiny, poté přeceďte, maso oberte a zeleninu nakrájejte na kolečka.
Během doby vaření si připravte houby (které jste namočili den dopředu). Dobře je properte, krátce orestujte na tuku a duste na mírném ohni 25 minut. Přidejte do masového vývaru společně s uvařenými ječnými kroupami a zeleninou. Na talíři servírujte s kousky vařeného masa, zdobte petrželovou natí, libečkem nebo na kolečka nakrájeným pórkem.
Jemný krůtí vývar
Suroviny na 6 porcí
- 1/2 kg krůtích křídel
- 1/2 kg krůtích krků
- 4 kusy mrkve
- 1/4 celeru
- 2 petržele
- 1 kus cibule
- 2 kusy rajčat
- 8 ks bobkový list, 8 kuliček nového koření, 1/4 lžičky mletého pepře, 3 plátky zázvoru, petrželová nať
- sůl
- 1.8 l vody
Postup přípravy
Krůtí maso operte a orestujte při vyšší teplotě ze všech stran. Zalejte vodou, přidejte koření včetně zázvoru a osolte. Vše přiveďte do varu, poté stáhněte teplotu a vařte na velmi mírném ohni 1 hodinu. Poté přidejte orestovanou zeleninu a omytá rajčata, vařte ještě půl hodiny a následně přeceďte.
Přecezenou zeleninu kromě rajčat nakrájejte na nudličky a vložte zpět do vývaru. Rajčata propasírujte. Servírujte s krůtím masem a libovolnou přílohou (nudle, krutony, drobení). Na závěr posypejte nasekanou petrželovou natí.
Chcete uvařit i hlavní chod a schází Vám nápady? Přečtěte si naše inspirace na rychlý oběd.
-
K čemu jsou dobré kalifornské žížaly a jak se o ně starat?
Kalifornské žížaly jsou tvorové, kteří pomáhají při kompostování. Dozvíte se, k čemu jsou kalifornské žížaly dobré a jak se o ně starat.
-
5 tipů, jak omezit plýtvání jídlem a šetřit svou peněženku
Plýtvání jídlem je problém, který se týká každé domácnosti a má velký dopad. Dozvíte se praktické tipy, jak snížit plýtvání jídlem.
-
Co je to akvizice a jaký má význam v obchodním světě?
Slovo „akvizice“ pochází z latinského acquisitio, což znamená „získání“ nebo „nabytí“.
Iveta Soukalová pracuje jako webař a SEO specialista. Tvoří weby a stará se o jejich obsah a kvalitu. Miluje knihy a ráda procvičuje svoji slovní zásobu a znalosti psaním různých textů.