Máte rádi avokádo a hledáte způsoby, jak ho zařadit do svého jídelníčku? Chcete vyzkoušet nové recepty z avokáda a přitom neztrácet čas složitou přípravou? Pak jste tu správně, neboť v tomto článku vám představíme několik jednoduchých a chutných receptů s avokádem, které si můžete snadno připravit i u vás doma. Dozvíte se, proč je výhodné jíst avokádo, jak často je dobré jej zařazovat do svého jídelníčku a co se z něj dá připravit.
Obsah článku
Proč jíst avokádo?
Avokádo je považováno za zdravé kvůli svému bohatému nutričnímu profilu. Obsahuje vysoké množství zdravých tuků, vlákniny, vitamínů a minerálů, jako jsou například vitamin K, vitamin C, vitamin B6, hořčík a draslík.
Tyto živiny pomáhají udržovat zdraví srdce, podporují funkci mozku a pomáhají udržovat zdravou hmotnost. Avokádo také obsahuje antioxidanty, jež zas pomáhají chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Navíc pecku z avokáda si můžete zasadit a díky tomu vypěstovat rostlinku avokáda.
Jak často jíst avokádo?
Obecně se doporučuje jíst avokádo v rozumném množství 1-2x do týdne jako součást zdravé a vyvážené stravy. Kdy nejíst avokádo? Příliš častá konzumace avokáda může představovat problém, protože i když avokádo obsahuje zdravé tuky, také má i hodně kalorií.
Pokud tedy jíte příliš mnoho avokáda, můžete začít přibírat na váze kvůli zvýšenému příjmu kalorií. Navíc avokádo může být kontaminováno pesticidy, takže je důležité konzumovat ho s mírou a vybírat si ideálně jen jeho BIO varianty.
Jak chutně připravit avokádo?
Avokádo může být v kuchyni použito vskutku všestranně. Existuje mnoho způsobů, jak lze upravit avokádo. Konkrétně avokádo může být rozmačkáno vidličkou, případně mixérem, a použito jako přísada do guacamole, dipů, omáček atd. Dále avokádo lze nakrájet na kostičky a použít jej jakožto přísadu do salátu či na sendviče.
Jaké další způsoby přípravy avokáda existují?
- Grilování – získá jím lehce opečenou kůrku a měkký, krémový vnitřek.
- Pečení – avokádo lze naplnit různými náplněmi a upéci v troubě.
- Smažení – pro lahodný a křupavý pokrm nakrájejte avokádo na plátky a osmahněte jej dozlatova.
Co se dá dělat z avokáda?
Existuje spousta způsobů, jak je možné použít avokádo v kuchyni. Mezi ty nejpopulárnější jídla s avokádem pak patří:
- Guacamole – klasický mexický pokrm připravený z rozmačkaného avokáda, česneku, cibule, limetky a koření.
- Avokádový toast – nakrájené avokádo na toastu s trochou soli a čerstvě mletým černým pepřem.
- Saláty – avokádo se běžně používá jako přísada do různých salátů.
- Smoothie – rozmačkané avokádo se často přidává do ovocných smoothies, aby zvýšilo jejich krémovost.
- Avokádové máslo – avokádo se může rozmačkat a použít jako náhrada másla nebo margarínu.
Recepty z avokáda
Toast s avokádem a vejcem
Velmi rychlý výživný a chutný je opečený toast s avokádem a volským okem. Tento toast s avokádem, neboli avotoast, si můžete připravit třeba na snídani nebo oběd. Na přípravu 2 toastů budete potřebovat:
- 1/2 zralého avokáda
- toastový či jiný chléb
- 1 lžička citronové nebo limetkové šťávy
- sůl a pepř podle chuti
- 2 vejce
Postup pro přípravu:
- Avokádo rozpulte nožem a lžící odstraňte slupku.
- Vložte jej do misky a vidličkou rozmačkejte.
- Přidejte citronovou šťávu a ochuťte solí a pepřem.
- Z vajec si na pánvi s kapkou oleje připravte osolená a opepřená volská oka.
- Plátky chleba opečte v toustovači nebo na pánvi.
- Nakonec opečené toasty natřete silnější vrstvou avokádové směsi a nahoru položte volská oka.
Pomazánka z avokáda neboli avokádové guacamole
Velmi chutná je i pomazánka z avokáda. Pro přípravu této avokádové pomazánky budete potřebovat následující ingredience:
- 1 zralé avokádo
- 2 stroužky česneku
- 1/4 šálku nakrájených rajčat
- 1/4 šálku nasekaného koriandru
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř dle chuti
Jak připravit pomazánku z avokáda?
- Avokádo rozpulte nožem a lžící odstraňte slupku.
- Vložte jej do misky a vidličkou rozmačkejte.
- Přidejte prolisovaný česnek, rajčata, koriandr, citronovou šťávu a k dochucení i sůl a pepř.
- Všechny ingredience dobře promíchejte.
- Podávejte jako dip, pomazánku na pečivo nebo jako přísadu do sendvičů.
Tip: Vyzkoušejte avokádové guacamole s tortillovými chipsy jako zdravější variantu večerního zobání k televizi.
Avokádová omáčka s těstovinami
Další chutný avokádo recept je recept na krémovou avokádovou omáčku s těstovinami. Co k přípravě 2 porcí budete potřebovat?
- 1 zralé avokádo
- 200 gramů těstovin
- 80 gramů smetanového či tvarohového sýra (například Gervais)
- 1/4 šálku nasekaného koriandru
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíci citronové šťávy
- sůl a pepř
- parmazán na posypání
Postup jeho přípravy by pak měl vypadat následovně:
- Dejte uvařit těstoviny podle návodu.
- Mezitím rozpulte avokádo, oloupejte, nakrájejte a dejte do mixéru.
- Přidejte citronovou šťávu, smetanový sýr, oloupaný stroužek česneku a nasekaný koriandr.
- Vše společně mixujte, dokud nevznikne hustá smetanová omáčka.
- Pokud je omáčka příliš hustá, můžete ji naředit mlékem.
- Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Smíchejte uvařené těstoviny s avokádovou omáčkou.
- Podávejte posypané parmazánem.
Jak vidíte, recepty z avokáda jsou velmi rychlé a jednoduché a přitom chutné a plné živin. Který z receptů vyzkoušíte?
Nevíte, co vařit? Inspirujte se našimi 5 recepty na levná jídla.
-
Jak doplnit bílkoviny bez tuku? Kde je najít a jak je zařadit
Jak doplnit bílkoviny bez tuku je otázka, kterou si klade čím dál více lidí. Dozvíte se, jak zařadit bílkoviny bez tuku do každodenní stravy.
-
Citáty o lidech: 36 hlubokých, vtipných i milých citátů
Citáty o lidech jsou skvělým způsobem, jak se podívat na lidskou povahu z různých úhlů pohledu. V článku se dozvíte různé druhy citátů o lidech.
-
Nebezpečný akrylamid v potravinách: Kdy vzniká a rizika
Akrylamidy jsou chemická látka, která vzniká při vysokoteplotním zpracování potravin. Dozvíte se, co jsou akrylamidy a jak vzniká v potravinách.
Iveta Soukalová pracuje jako webař a SEO specialista. Tvoří weby a stará se o jejich obsah a kvalitu. Miluje knihy a ráda procvičuje svoji slovní zásobu a znalosti psaním různých textů.