Neodolatelný domácí svařák: Nejlepší recept a výběr koření

Co může být lepším společníkem pro prohřátí těla a duše, než neodolatelný voňavý domácí svařák? Tato oblíbená horká nápojová pochoutka není pouze oslavou zimní a vánoční sezóny, ale také prostředkem, jak spojit vůně a chutě do jedinečného zážitku. V našem dnešním článku se podíváme na to, jak připravit nejlepší domácí svařák a jak správně vybrat koření, které tuto teplou pochoutku promění v nezapomenutelný zážitek pro vaše chuťové buňky.

Domácí svařák

Svařené víno je nápoj vyrobený z červeného nebo bílého vína, do kterého jsou přidávány různé druhy koření. Tento nápoj je obvykle podáván horký a je populární zejména během chladných měsíců a vánočních svátků. Svařené víno je velmi oblíbené na vánočních trzích a při společenských akcích během zimních měsíců.

Jak se dělá svařené víno?

Postup přípravy svařeného vína je dosti jednoduchý, v principu stačí na mírném ohni smíchat víno s kořením. Základní recept na domácí svařák obsahuje víno, hřebíček, badyán a cukr. Ingredience jsou smíchány a ohřívány tak, aby se uvolnily aromatické látky z koření. Svařené víno je standardně podáváno horké, nicméně nic na své chuti neztrácí ani to vlažné. Naopak přehřáté svařené víno ztrácí svou vůni a chuť, takže tomu se určitě vyvarujte. 

Pro zintenzivnění chuti je možné svařák dochutit cukrem, medem nebo kupříkladu citronovou šťávou. K přípravě se běžně využívá hrnec a hluboká pánev, avšak svařák lze připravit třeba i v papiňáku. V takovémto případě stačí nechat svařák vařit na mírném ohni 15 minut.

jak udělat svařák

Co je potřeba na svařák? 

Při přípravě svařáku je důležité dbát na kvalitní suroviny. Víno by mělo být suché nebo polosuché, aby se v něm koření dobře rozvíjelo, přičemž použít se dá i kyselejší víno. Obvykle se na svařené víno používají levnější červená vína. Na víno nicméně nejsou žádné vysoké standardy – není tedy potřeba kupovat velmi drahá elitní vína, přidáním koření a ovoce do vína by totiž stejně ztratila svůj celý buket. Ale neměli byste kupovat ani příliš levná vína. 

Jaké všechny ingredience si tedy nachystat k přípravě poctivého domácího vína? Na domácí svařák je zapotřebí:

  • suché nebo polosuché červené víno (750 ml)
  • voda (100 ml) 
  • pomeranč (1 ks) 
  • cukr (2 lžíce) 
  • lžíce skořice 
  • mletý zázvor (1 lžička) 
  • hřebíček (5 ks) 
  • muškátový oříšek (1/4 lžičky) 
  • kardamom (3 ks)
  • badyán (2 ks)

Jaké koření se dává do svařáku?

Jak udělat svařák už víte, ale vězte, že koření je nejdůležitější ingrediencí svařáku, dokonce jeho význam je větší než samotného vína. K tradičnímu koření přidávanému do svařeného vína pak patří hřebíček, skořice, badyán a nové koření. Můžete ale přidat i další koření, například kardamom, muškátový oříšek nebo vanilku. Proč se jednotlivá koření do svařeného vína používají a jakou roli v něm hrají?

Hřebíček je velmi aromatické a silné koření, které dodává svařáku výraznou chuť a vůni. Bez něj by byla chuť svařáku doslova poloviční. Podobně výraznou, v tomto případě spíše hořkosladkou chuť a vůni, pak dodává svařenému vínu i badyán. Další z významných ingrediencí svařáku je vanilka – ta mu je schopna vnuknout příjemnou sladkou chuť a vůni. Ideální pro ty, kterým připadá klasické svařené víno kyselé. 

Sladkou, byť v tomto případě i silně kořeněnou chuť dále dodává svařáku rovněž muškátový oříšek, případně kardamom.

Recept na domácí svařák

Recept na svařák

Zde vám přinášíme kompletní recept na svařák krok po kroku:

  1. Připravte si všechny potřebné suroviny, omyjte pomeranč.
  2. Všechno koření na svařák nasypte do hrnce nebo malého kastrůlku, přidejte 100 ml vody a promíchejte.
  3. Přiveďte směs k varu, minutu povařte, stáhněte ze sporáku a nechte 10 minut odstát.
  4. Výsledný vývar přeceďte přes sítko do samostatné misky. Pánev opláchněte vodou a nalijte do ní vzniklý vývar.
  5. Mezitím si nakrájejte jeden pomeranč na tenké kroužky.
  6. Do pánve přidejte víno (750 ml), cukr (2 lžíce) a nakrájený pomeranč, vše důkladně promíchejte. Svařené víno za stálého míchání zahřejte na teplotu 70 až 80 °C. Víno se nedoporučuje vařit, protože lehké aromatické alkoholy se během varu odpařují, ale těžké zůstávají, což by mělo za následek přílišně alkoholovou chuť.
  7. Sundejte ze sporáku a nechte 2 až 3 minuty odstát pod uzavřenou pokličkou. 
  8. Svařák podávejte ve vysokých průhledných sklenicích nebo keramických hrnečcích, jež dokáží udržet teplo. A to je vše, svařené víno doma je hotovo! 

Pro děti můžete vyzkoušet náš recept na horkou čokoládu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *