Hledáte novou inspiraci na zdravá a chutná jídla? Pokud ano, pak je mangold recept tou správnou volbou. Tento zelený listový plod je totiž plný živin a má mnoho zdravotních výhod.
Pokud vás zajímá, jak můžete mangold využít v kuchyni, přinášíme vám čtyři výborné recepty, které rozhodně stojí za vyzkoušení. Co je to za recepty a jak je připravit? Jaké jsou výhody konzumace mangoldu? To vše se dozvíte v tomto článku.
Obsah článku
Co je to mangold?
Mangold je zelený listový plod, jehož listy mají charakteristickou tmavě zelenou barvu s červenými nebo žlutými řapíky a jsou plné vitamínů, minerálů a dalších živin důležitých pro lidské tělo. Mangold je také bohatý na antioxidanty a má protizánětlivé účinky, což z něj dělá vynikající potravinu pro udržení dobrého zdraví.
Proč jej tedy jíst a zahrnout jej do vašeho jídelníčku? Pravidelná konzumace mangoldu může pomoci snížit riziko srdečních chorob, podpořit imunitu či zlepšit trávení. Přidání mangoldu do jídel též zlepší jejich výživovou hodnotu a dá jim lahodnou chuť a barvu.
Znáte také čínské zelí zvané PAK CHOI?
Na co se používá mangold?
Co uvařit z mangoldu? Mangold se dá přidávat do mnoha jídel, jako jsou polévky, saláty, smoothie, těstoviny či do rizota. Listy mangoldu se dají použít jakožto náhrada nebo doplnění špenátu prakticky v jakémkoliv receptu. Čerstvý mangold může být také podáván syrový jakožto příloha k jídlu nebo nasekaný do sendvičů.
Co s řapíky mangoldu? Jak jíst mangold? Z řapíků mangoldu lze připravit například kvašené zeleninové nálevy či omáčku. Pokud jsou řapíky mangoldu pevné a čerstvé mohou být syrové nasekané do salátů. Při přípravě mangoldu stačí odříznout tvrdší konec řapíků a umyté listy nebo řapíky můžete nasekat a přidat do vašich oblíbených jídel.
Kari s mangoldem, kuřecím masem a kokosovým mlékem – výtečný mangold recept
Co k jeho přípravě budete potřebovat? Přichystejte si:
- 500 g kuřecího masa nakrájeného na kostičky
- na kostičky nakrájenou cibuli
- 2 stroužky nasekaného česneku
- 1 červenou papriku
- 2 lžíce kari koření
- 400 ml kokosového mléka
- 2 hrsti mangoldu nakrájeného na menší kousky
- sůl a pepř
- 2 lžičky olivového oleje
Jak na přípravu kari s mangoldem, kuřecím masem a kokosovým mlékem? Nejprve rozpalte olivový olej v pánvi a osmahněte na něm cibuli a česnek. Poté přidejte kari koření a kuřecí maso – to osmahněte dozlatova ze všech stran. Přidejte nakrájenou papriku a kokosové mléko a vařte asi 5 minut na středním plamenu.
Na závěr přidejte mangold, promíchejte ho s kořením a čekejte dokud nezměkne. Vše dochuťte solí a pepřem a podávejte třeba s rýží nebo čerstvým chlebem.
Ravioli s ricottou, mangoldem a špenátem – snadný mangold recept špenát
Uvařte ravioli podle návodu na obalu. Poté smíchejte ricottu, nasekaný mangold a špenát. Následně tuto směs ještě smíchejte s uvařenými raviolami. A to je vše – tento lahodný pokrm si tak dokážete připravit během pouhých pár minut. Hotové ravioli s mangoldem a špenátem podávejte okamžitě, a to třeba s parmezánem či čerstvě nasekanou bazalkou.
Grilovaný losos s mangoldem a citronovou omáčkou – patří mezi nejjednodušší mangold recepty
Připravte si čtyři malé plátky lososa, 2 hrsti mangoldu, 2 lžíce olivového oleje, citronovou šťávu, med a sůl a pepř podle chuti. Lososa omyjte, osušte a lehce osolte a opepřete. Poté rozpalte gril a lososa grilujte 5 až 7 minut z každé strany. Mezitím nakrájejte mangold na menší kousky a promíchejte jej s olivovým olejem.
Na menší pánvi smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, med, sůl a pepř. Povařte omáčku na středním plamenu asi minutu. Poté podávejte grilovaného lososa s mangoldem a zalijte jej vyrobenou citronovou omáčkou.
Mangold recept na mangoldový quiche
Potřebné suroviny:
- 1 plát listového těsta
- 200 g mangoldu
- 2 středně velké cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 vejce
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 g sýru gouda nebo jiného sýra na strouhání
- sůl a pepř
- máslo na vymazání formy
Postup:
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Mangold omyjte, odstraňte tvrdé stonky a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na jemné kostičky.
- Na pánvi rozehřejte máslo a osmahněte na něm cibuli a česnek. Přidejte nakrájený mangold a krátce restujte, dokud nezměkne.
- Vymažte formu na quiche máslem a vložte do ní listové těsto. Prsty lehce vtlačte těsto do dna a okrajů formy.
- V misce rozšlehejte vejce a smetanu. Přidejte sýr, sůl a pepř a promíchejte.
- Nalijte směs s vejci a smetanou na mangold v pánvi a vše důkladně promíchejte.
- Nalijte směs s mangoldem na připravené listové těsto ve formě.
- Quiche pečte přibližně 30-35 minut nebo dokud nezhnědne.
Tento mangoldový quiche je skvělý jako hlavní jídlo nebo jako svačina. Dobrou chuť!
-
Rybářský lístek 2025: Ceny povolenek a kdy a kde je získat
Rybářský lístek 2025 je nezbytný dokument pro všechny, kteří se chtějí věnovat rybolovu. Dozvíte se, jaké jsou ceny rybářských lístků a povolenek.
-
Jak doplnit bílkoviny bez tuku? Kde je najít a jak je zařadit
Jak doplnit bílkoviny bez tuku je otázka, kterou si klade čím dál více lidí. Dozvíte se, jak zařadit bílkoviny bez tuku do každodenní stravy.
-
Citáty o lidech: 36 hlubokých, vtipných i milých citátů
Citáty o lidech jsou skvělým způsobem, jak se podívat na lidskou povahu z různých úhlů pohledu. V článku se dozvíte různé druhy citátů o lidech.
Iveta Soukalová pracuje jako webař a SEO specialista. Tvoří weby a stará se o jejich obsah a kvalitu. Miluje knihy a ráda procvičuje svoji slovní zásobu a znalosti psaním různých textů.