Mexická kuchyně patří k nejznámějším kuchyním na světě a je plná zajímavých a chutných jídel, která stojí za vyzkoušení. V tomto článku se podíváme na historii mexické kuchyně, její nejtypičtější jídla a postupy pro přípravu 3 jednoduchých chutných mexických jídel vhodných třeba jako rychlý oběd. Vkročte s námi do světa zajímavých chutí a vůní, které nabízí mexická kuchyně!
Obsah článku
Mexická kuchyně a její historie
Mexická kuchyně má bohatou historii a je tvořena mnoha vlivy z celého světa. Vznikla již před více než 9000 lety, kdy se objevila první kukuřice. Avšak s příchodem Španělů do Mexika se začaly v kuchyni objevovat i nové suroviny jako jsou rýže, cukr a hovězí maso, které ovlivnily její vývoj.
Základem jsou tradiční suroviny, jako jsou kukuřice, fazole, chilli, avokádo, rajčata a další. Tyto suroviny se dnes používají v široké škále mexických jídel a jsou klíčové pro autentickou chuť a vůni této kuchyně.
V průběhu let si mexická kuchyně získala značnou popularitu a dnes je populární po celém světě. Je to díky bohaté chuti, vůni a rozmanitosti jídel, které nabízí. Od pikantních omáček až po sladké dezerty, mexická kuchyně má co nabídnout každému, kdo si chce vyzkoušet nové a zajímavé chutě.
Typická jídla mexické kuchyně
Mexická kuchyně nabízí celou řadu chutných a pikantních jídel, které se staly oblíbenými po celém světě. Mezi nejtypičtější jídla mexické kuchyně patří například:
- Tacos – křupavé tortilly plněné masem, zeleninou a salsou. Tacos jsou jedním z nejoblíbenějších mexických jídel.
- Enchiladas – tortilly plněné kuřecím nebo hovězím masem, zeleninou a sýrem a zalité omáčkou.
- Guacamole – tradiční pomazánka z avokáda, cibule, rajčat, chilli a limetky.
- Quesadilla – tortilla plněná sýrem a zeleninou, která se griluje a podává se s guacamole nebo salsou.
- Fajitas – směs masa, zeleniny a koření, která se podává s tortillami a salsou.
Kromě těchto jídel má mexická kuchyně také mnoho dalších tradičních receptů, jako jsou například burrita nebo tamales. Společným znakem těchto jídel je použití tradičních surovin, jako jsou kukuřice, chilli, fazole a avokádo, které dodávají jídlu autentickou chuť a vůni mexické kuchyně.
Nejlepší mexické recepty
Fajitas s kuřecím masem
Suroviny:
- 500 g kuřecích prs nakrájených na nudličky
- 1 velká červená paprika nakrájená na proužky
- 1 velká zelená paprika nakrájená na proužky
- 1 cibule nakrájená na plátky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce kukuřičné mouky
- 2 lžička mletého chilli
- 1 lžička mletého kmínu
- sůl a pepř podle chuti
- 4 tortilly
- guacamole nebo salsu k podávání
Postup:
- Nalijte olivový olej do pánve a ohřejte na střední teplotu.
- Přidejte nakrájenou cibuli a papriky a smažte 10 minut.
- Přidejte kuřecí maso a smažte společně dalších 10 minut, dokud není maso propečené.
- Přidejte kukuřičnou mouku, chilli prášek, mletý kmín a promíchejte.
- Smažte 5 minut, dokud se koření nespojí s masem a zeleninou.
- Ochuťte solí a pepřem.
- Na pánvi chvíli prohřejte tortilly a plňte je touto směsí
- Podávejte s guacamole či salsou.
Mexický fazolový guláš neboli chilli con carne
Suroviny pro 6 porcí
- 500g mletého hovězího masa
- 2 plechovky červených fazolí
- 1 plechovka rajčatového protlaku
- 2 papriky nakrájené na kostičky
- 1 velká cibule nakrájená na kostičky
- 3 stroužky rozmačkaného česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce kukuřičné mouky
- 1 lžička mletého chilli
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička oregana
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Ohřejte olivový olej v hrnci na střední teplotu.
- Přidejte nakrájenou cibuli a smažte 5 minut, dokud není měkká a průhledná.
- Do pánve k cibuli vložte mleté maso a smažte, dokud není maso propečené.
- Přidejte nakrájený česnek a papriky a smažte 5 minut.
- Přidejte kukuřičnou mouku, chilli, mletý kmín, oregáno, sůl a pepř.
- Přidejte rajčatové pyré, scezené červené fazole a zalijte trochou vody.
- Nechte vařit na nízké teplotě zhruba 20 minut.
- Podávejte s rýží nebo tortillami.
Mexické quesadilly
Suroviny pro 4 porce:
- 500 g kuřecích prs nakrájených na nudličky
- 8 tortill
- 2 hrnky strouhaného sýra
- 1 mozzarella
- 1/2 cibule nakrájené na proužky
- 1/2 papriky nakrájené na proužky
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Na pánvi ohřejte lžíci olivového oleje na střední teplotu.
- Přidejte cibuli a papriku a smažte 5 minut, dokud nejsou měkké.
- Přidejte maso, osolte, opepřete a smažte, dokud není maso propečené.
- Rozehřejte si druhou pánev, ztlumte na nízkou teplotu.
- Na pánev položte tortillu a na její polovinu rozprostřete strouhaný sýr a mozzarellu.
- Přidejte hotovou směs masa, cibule a papriky.
- Tortillu přehněte na půl a nechte smažit 2 až 3 minuty, dokud není spodní strana tortilly křupavá.
- Opatrně quesadillu otočte a smažte další 2 až 3 minuty.
- Opakujte pro všechny tortilly.
Nevíte co dalšího vařit? Přečtěte si také naši inspiraci na rychlý oběd.
-
Rybářský lístek 2025: Ceny povolenek a kdy a kde je získat
Rybářský lístek 2025 je nezbytný dokument pro všechny, kteří se chtějí věnovat rybolovu. Dozvíte se, jaké jsou ceny rybářských lístků a povolenek.
-
Jak doplnit bílkoviny bez tuku? Kde je najít a jak je zařadit
Jak doplnit bílkoviny bez tuku je otázka, kterou si klade čím dál více lidí. Dozvíte se, jak zařadit bílkoviny bez tuku do každodenní stravy.
-
Citáty o lidech: 36 hlubokých, vtipných i milých citátů
Citáty o lidech jsou skvělým způsobem, jak se podívat na lidskou povahu z různých úhlů pohledu. V článku se dozvíte různé druhy citátů o lidech.
Iveta Soukalová pracuje jako webař a SEO specialista. Tvoří weby a stará se o jejich obsah a kvalitu. Miluje knihy a ráda procvičuje svoji slovní zásobu a znalosti psaním různých textů.