MEXICKÁ KUCHYNĚ: Vyzkoušejte 3 jednoduché mexické recepty

Mexická kuchyně patří k nejznámějším kuchyním na světě a je plná zajímavých a chutných jídel, která stojí za vyzkoušení. V tomto článku se podíváme na historii mexické kuchyně, její nejtypičtější jídla a postupy pro přípravu 3 jednoduchých chutných mexických jídel vhodných třeba jako rychlý oběd. Vkročte s námi do světa zajímavých chutí a vůní, které nabízí mexická kuchyně!

Mexická kuchyně a její historie

Mexická kuchyně má bohatou historii a je tvořena mnoha vlivy z celého světa. Vznikla již před více než 9000 lety, kdy se objevila první kukuřice. Avšak s příchodem Španělů do Mexika se začaly v kuchyni objevovat i nové suroviny jako jsou rýže, cukr a hovězí maso, které ovlivnily její vývoj.

Základem jsou tradiční suroviny, jako jsou kukuřice, fazole, chilli, avokádo, rajčata a další. Tyto suroviny se dnes používají v široké škále mexických jídel a jsou klíčové pro autentickou chuť a vůni této kuchyně.

V průběhu let si mexická kuchyně získala značnou popularitu a dnes je populární po celém světě. Je to díky bohaté chuti, vůni a rozmanitosti jídel, které nabízí. Od pikantních omáček až po sladké dezerty, mexická kuchyně má co nabídnout každému, kdo si chce vyzkoušet nové a zajímavé chutě.

Typická jídla mexické kuchyně

Mexická kuchyně nabízí celou řadu chutných a pikantních jídel, které se staly oblíbenými po celém světě. Mezi nejtypičtější jídla mexické kuchyně patří například:

  • Tacos – křupavé tortilly plněné masem, zeleninou a salsou. Tacos jsou jedním z nejoblíbenějších mexických jídel.
  • Enchiladas – tortilly plněné kuřecím nebo hovězím masem, zeleninou a sýrem a zalité omáčkou.
  • Guacamole – tradiční pomazánka z avokáda, cibule, rajčat, chilli a limetky.
  • Quesadilla – tortilla plněná sýrem a zeleninou, která se griluje a podává se s guacamole nebo salsou.
  • Fajitas – směs masa, zeleniny a koření, která se podává s tortillami a salsou.

Kromě těchto jídel má mexická kuchyně také mnoho dalších tradičních receptů, jako jsou například burrita nebo tamales. Společným znakem těchto jídel je použití tradičních surovin, jako jsou kukuřice, chilli, fazole a avokádo, které dodávají jídlu autentickou chuť a vůni mexické kuchyně.

Nejlepší mexické recepty

Fajitas s kuřecím masem

Suroviny:

  • 500 g kuřecích prs nakrájených na nudličky
  • 1 velká červená paprika nakrájená na proužky
  • 1 velká zelená paprika nakrájená na proužky
  • 1 cibule nakrájená na plátky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce kukuřičné mouky
  • 2 lžička mletého chilli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • sůl a pepř podle chuti
  • 4 tortilly
  • guacamole nebo salsu k podávání

Postup:

  1. Nalijte olivový olej do pánve a ohřejte na střední teplotu.
  2. Přidejte nakrájenou cibuli a papriky a smažte 10 minut.
  3. Přidejte kuřecí maso a smažte společně dalších 10 minut, dokud není maso propečené.
  4. Přidejte kukuřičnou mouku, chilli prášek, mletý kmín a promíchejte.
  5. Smažte 5 minut, dokud se koření nespojí s masem a zeleninou.
  6. Ochuťte solí a pepřem.
  7. Na pánvi chvíli prohřejte tortilly a plňte je touto směsí
  8. Podávejte s guacamole či salsou.
mexické recepty fajitas s kuřecím masem

Mexický fazolový guláš neboli chilli con carne

Suroviny pro 6 porcí

  • 500g mletého hovězího masa
  • 2 plechovky červených fazolí
  • 1 plechovka rajčatového protlaku
  • 2 papriky nakrájené na kostičky
  • 1 velká cibule nakrájená na kostičky
  • 3 stroužky rozmačkaného česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce kukuřičné mouky
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička oregana
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Ohřejte olivový olej v hrnci na střední teplotu.
  2. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte 5 minut, dokud není měkká a průhledná.
  3. Do pánve k cibuli vložte mleté maso a smažte, dokud není maso propečené.
  4. Přidejte nakrájený česnek a papriky a smažte 5 minut.
  5. Přidejte kukuřičnou mouku, chilli, mletý kmín, oregáno, sůl a pepř.
  6. Přidejte rajčatové pyré, scezené červené fazole a zalijte trochou vody.
  7. Nechte vařit na nízké teplotě zhruba 20 minut.
  8. Podávejte s rýží nebo tortillami.
mexické jídlo chilli con carne

Mexické quesadilly

Suroviny pro 4 porce:

  • 500 g kuřecích prs nakrájených na nudličky
  • 8 tortill
  • 2 hrnky strouhaného sýra
  • 1 mozzarella
  • 1/2 cibule nakrájené na proužky
  • 1/2 papriky nakrájené na proužky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Na pánvi ohřejte lžíci olivového oleje na střední teplotu.
  2. Přidejte cibuli a papriku a smažte 5 minut, dokud nejsou měkké.
  3. Přidejte maso, osolte, opepřete a smažte, dokud není maso propečené.
  4. Rozehřejte si druhou pánev, ztlumte na nízkou teplotu.
  5. Na pánev položte tortillu a na její polovinu rozprostřete strouhaný sýr a mozzarellu.
  6. Přidejte hotovou směs masa, cibule a papriky.
  7. Tortillu přehněte na půl a nechte smažit 2 až 3 minuty, dokud není spodní strana tortilly křupavá.
  8. Opatrně quesadillu otočte a smažte další 2 až 3 minuty.
  9. Opakujte pro všechny tortilly.
mexická kuchyně quesadilla

Nevíte co dalšího vařit? Přečtěte si také naši inspiraci na rychlý oběd.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *