Svět je plný jedinečného a exotického ovoce, které se jen zřídkakdy objevuje nebo ochutnává mimo své domovské oblasti. Tyto plody mají výraznou chuť, texturu a barvu a jsou lahůdkou pro odvážné gurmány. Od pichlavého červeného rambutanu z jihovýchodní Asie po zářivě žlutou cherimoyu z Jižní Ameriky – zde je 10 nejneobvyklejších a nejvzácnějších druhů ovoce, které jste nejspíše ještě nikdy neochutnali. Přečtěte si, jak vypadají a chutnají a jakým způsobem můžete dané tropické ovoce konzumovat.
Obsah článku
Tropické ovoce
Co patří mezi tropické ovoce?
Tropické ovoce je ovoce, které roste v teplých, tropických a subtropických oblastech světa. Mezi exotické ovoce patří banány, ananasy, mango, papája, guava, kiwi, avokádo, kokosové ořechy, lychee, granátová jablka, maracuja, durian, karambola (hvězdný ořech), rambutan, jackfruit, mangostan, Cherimoya, tamarind, pitahaya (dračí ovoce), longan a mnoho dalších druhů. Každý z těchto plodů má svou vlastní charakteristickou chutí i vůni.
Zkoušení nového a neobvyklého ovoce může být zábavným a vzrušujícím způsobem, jak si rozšířit kulinářské obzory a poznat chutě různých kultur. Od krémové, pudinkové atemoyi až po ostrý a štiplavý durian – existuje celá řada vzácných a exotických druhů ovoce, které můžete objevit a vychutnat si je. Proč si tedy neudělat výlet do místního specializovaného obchodu nebo na farmářský trh a neprozkoumat svět jedinečného a chutného ovoce a zjistit, jaké má exotické ovoce druhy?
Kolik existuje druhů ovoce?
Existuje mnoho tisíc druhů ovoce na celém světě. Stále jsou objevovány nové druhy, aktuálně je jich známo více než 40 000.
Ovoce je rozmanité a pěstuje se v různých klimatických podmínkách a geografických oblastech. Některé druhy ovoce jsou běžné a široce konzumované, jako jsou jabka, banány, pomeranče, hrozny a jahody, zatímco jiné jsou méně známé a specifické pro určité regiony.
Neobvyklé exotické ovoce druhy
Cherimoya neboli Čerimoja
Cherimoya pochází z pohoří And v Jižní Americe a díky své krémově bílé dužině je známá také jako „pudinkové jablko“. Má sladkou tropickou chuť, která je křížencem ananasu a banánu s nádechem vanilky a kokosu. Plody mají hrbolatou zelenou slupku, která ve zralosti zežloutne, a jejich dužina je plná velkých černých semen.
Jak se jí Cherimoya? Toto exotické ovoce se nejlépe konzumuje čerstvé a lze jej použít do koktejlů, sorbetů a dezertů. Cherimoyu rozkrojte na dvě poloviny a lžičkou nebo prsty odstraněte semena a dužinu. Nejlépe chutná, když je mírně ochlazena, můžete ji proto před konzumací nechat nějaký čas v lednici. Cherimoya obsahuje někdy velká černá semena, která nejsou jedlá. Buďte opatrní, abyste je při konzumaci nespolkli.
Rambutan – ovoce podobné liči
Rambutan je malé tropické ovoce pocházející z jihovýchodní Asie, které má ostnatý červený povrch a měkký bílý vnitřek. Jeho chuť je sladká a pikantní, podobná hroznovému vínu, a má lehce květinovou vůni. Ovoce se obvykle konzumuje čerstvé a může se používat do salátů, džemů a dezertů. Rambutan je také dobrým zdrojem vitaminů C a A a draslíku. Jedná se o ovoce podobné liči.
Jak se jí rambutan? Začněte tím, že opatrně stiskněte šlupku rambutanu prsty na stranách tak, aby se otevřela. Poté ji můžete snadno odstranit. Rambutan má vnitřní dužinu, která je obvykle bílá nebo růžová. Dužina je sladká a mírně gumová. Nejlepší je rambutan konzumovat čerstvý.
Pitahaya – Dračí ovoce
Co to je dračí ovoce? Dračí ovoce, známé také jako pitaya, je zajímavé exotické ovoce s jasně růžovým nebo žlutým povrchem a bílým nebo červeným vnitřkem plným malých černých semínek.
Jakou chuť má dračí ovoce? Má jemnou, sladkou chuť podobnou kiwi nebo hrušce a často se používá do koktejlů, salátů a ovocných mís.
V jaké zemi roste dračí ovoce? Dračí ovoce pochází ze Střední a Jižní Ameriky, ale dnes se hojně pěstuje v Asii a dalších tropických oblastech.
Jak se konzumuje pitaya? Začněte tím, že kůru řádně oříznete na jednom konci plodu. Dračí ovoce můžete rozkrojit na dvě poloviny, tak abyste odhalili jeho dužinu. Dužinu následně můžete vykrojit nebo vydlabat lžičkou. Semena dračího ovoce nejsou jedlá, a proto byste je měli vyhodit nebo odstranit.
Jabuticaba
Jabuticaba je hroznovité ovoce pocházející z Brazílie, které roste přímo na kmeni a větvích svého stromu. Slupka je tenká a tmavě fialová a dužina je šťavnatá a sladká, s chutí podobnou kombinaci hroznů a liči. Jabuticaba se může jíst čerstvá nebo se z ní mohou vyrábět džemy, želé a víno.
Jak jíst toto exotické ovoce? Jabuticaba může být konzumována celá včetně kůry. Před konzumací byste měli jabuticabu důkladně omyt a osušit. Dužina jabuticaby je sladká a šťavnatá, a její chuť může být přirovnávána k hroznům nebo borůvkám. Můžete ji konzumovat samotnou, nebo ji používat při přípravě nápojů, želé, marmelád, a dokonce i vína.
Durian – nejsmradlavější ovoce na světě
Durian je velké, špičaté exotické ovoce pocházející z jihovýchodní Asie, které je proslulé svým silným, štiplavým zápachem. Jeho dužina je krémová a krémovitá, má sladkou a bohatou chuť, která se často popisuje jako kříženec mandlí a cibule. Durian se často používá do zmrzlin, koktejlů a dezertů a je dobrým zdrojem vlákniny, draslíku a vitaminu C.
Proč durian smrdí? Durian obsahuje různé sloučeniny síry, včetně sulfidů. Tyto sloučeniny jsou zodpovědné za zápach, který vzniká, když durian zraje. Sulfidy mají výrazný a pronikavý zápach, který některým lidem připomíná hnilobu, cibuli nebo dokonce kanalizaci.
Jak jíst durian? Začněte tím, že durian oříznete na jednom konci. To vám umožní odstranit kůru a získat přístup k dužině uvnitř. Dužina durianu je sladká a krémová, a některým lidem připomíná chutě jako banán nebo avokádo. Durian obsahuje velká semena, která nejsou jedlá. Je třeba je odstranit a vyhodit. Pokud durian konzumujete poprvé, buďte opatrní, protože může trvat nějakou dobu, než si na jeho silnou chuť a zápach zvyknete.
Atemoya
Atemoya je kříženec cherimoya a cukrového jablka. Jedná se o tropické ovoce se sladkou, krémovou chutí a strukturou podobnou pudinku. Má hrbolatou zelenou slupku, která se po dozrání změní na žlutou, a jeho dužina je plná velkých černých semen. Atemoya se často konzumuje čerstvá a používá se do koktejlů a dezertů.
Jak konzumovat atemoyu? Začněte tím, že atemoyu opatrně rozkrojíte na dvě poloviny. Atemoya má vnitřní dužinu s černými semeny, semena odstraňte lžičkou nebo prsty. Dužinu atemoyy můžete jíst přímo, podobně jako cherimoyu nebo jiné podobné ovoce. Má krémovou a sladkou chuť, která je oblíbená pro svou lahodnost.
Karambola
Karambola je tropické ovoce pocházející z jihovýchodní Asie, které se dnes pěstuje v mnoha dalších oblastech. Má žlutozelenou slupku a hvězdicovitý průřez, šťavnatou a trpkou chuť, která je kombinací jablka, hroznového vína a citrusů. Karambola se často používá do salátů, šťáv a koktejlů a je dobrým zdrojem vitaminu C a antioxidantů.
Jak se jí karambola? Než začnete jíst karambolu, omyjte ji důkladně pod tekoucí vodou. Karambolu rozřízněte na tenké plátky podél šikmé osy. Tím získáte kousky ve tvaru hvězdy, které můžete sníst. V karambole se občas nacházejí malá hnědá semena. Můžete je sníst, pokud vám nevadí jejich textura, nebo je můžete odstranit.
Mangostana
Mangostana je malé kulaté ovoce pocházející z jihovýchodní Asie, které má tlustou fialovou slupku a měkký bílý vnitřek plný malých černých semen. Její chuť je sladká a pikantní a často se přirovnává ke směsi broskví, jahod a liči. Mangostana se obvykle konzumuje čerstvá a může se používat do dezertů a koktejlů. Ovoce je také známé pro své antioxidační vlastnosti a je dobrým zdrojem vitaminu C a vlákniny.
Jak se jí Mangostan? Před konzumací mangostanu je třeba jej nejprve důkladně umýt. Mangostan má tvrdou vnější kůru a měkkou dužinu uvnitř. Abyste se k dužině dostali, kůru je třeba rozříznout. V dužině mangostanu se občas nacházejí malá hnědá semena, která nejsou jedlá. Dužina je sladká, šťavnatá a má jemnou chutnou, která je oblíbená pro svou jedinečnou kombinaci chutí, někdy připomínající chuť ananasu, broskví a jahod.
Breadfruit – Chlebovník obecný
Chlebovník je velké kulaté ovoce pocházející z tichomořských ostrovů, které má škrobovou strukturu podobnou bramborám a jemnou oříškovou chuť. Často se používá jako náhražka rýže nebo brambor a může se pražit, smažit nebo vařit. Chlebovník je dobrým zdrojem vlákniny, bílkovin a vitaminů B a C, a proto je v mnoha ostrovních kulturách oblíbenou základní potravinou.
Prstová limetka
Prstová limetka, známá také jako kaviárová limetka, je malé podlouhlé ovoce pocházející z Austrálie, které má tenkou zelenou slupku a uvnitř malé tobolky naplněné šťávou. Jeho chuť je pikantní a citrusová, podobná limetce, a často se používá do salátů, koktejlů a pokrmů z mořských plodů. Finger lime je také bohatý na vitamin C a draslík.
Přečtěte si také naše tipy na bezmasé obědy.
-
Citáty o lidech: 36 hlubokých, vtipných i milých citátů
Citáty o lidech jsou skvělým způsobem, jak se podívat na lidskou povahu z různých úhlů pohledu. V článku se dozvíte různé druhy citátů o lidech.
-
Nebezpečný akrylamid v potravinách: Kdy vzniká a rizika
Akrylamidy jsou chemická látka, která vzniká při vysokoteplotním zpracování potravin. Dozvíte se, co jsou akrylamidy a jak vzniká v potravinách.
-
Recept na kimči: Fermentovaný korejský pokrm plný vitamínů
Kimči recept je tradiční korejský pokrm, který se stává čím dál populárnější. Dozvíte se, jak připravit kimči i jak dlouho ho kvasit.
Iveta Soukalová pracuje jako webař a SEO specialista. Tvoří weby a stará se o jejich obsah a kvalitu. Miluje knihy a ráda procvičuje svoji slovní zásobu a znalosti psaním různých textů.