Pokud hledáte nové a zajímavé recepty, které obohatí váš jídelníček, může být skvělou volbou si připravit něco dobrého s čínským zelím neboli Pak Choi. Tento druh zeleniny je v Asii velmi populární pro svou vynikající chuť a skvělé výživové hodnoty. Pomalu se však začíná zabydlovat i v českých kuchyních.
Zajímá vás, jak můžete tuto zeleninu chytře použít v kuchyni? A pro přípravu jakých jídel se hodí nejvíce? Pak jste tu správně, neboť v tomto článku se podíváme na pět úžasných receptů, které vám ukážou, jak lahodně využít Pak Choi v kuchyni.
Obsah článku
Co je to Pak Choi? A jak chutná?
Pak Choi, u nás známý spíše jakožto čínské zelí, je listovou zeleninou původem z Asie, která je hojně rozšířená v asijské kuchyni. Má bílé stonky se širokými zelenými listy, přičemž ke sklizni je připravena již necelé dva měsíce po výsadbě.
Má jemnou a mírně sladkou chuť a je vynikajícím zdrojem vitamínu C, K a vitamínu A. Tato zelenina se často používá v různých asijských pokrmech, včetně polévek a smažených pokrmů, a také se často konzumuje syrová jakožto součást salátů.
Co udělat z Pak Choi?
Jedná se o skvělou zeleninu, kterou je možné využít v mnoha různorodých receptech. Níže je poté uvedeno několik konkrétních nápadů na to, co lze z této zeleniny připravit. Na který se vám budou sbíhat sliny nejvíce?
Smažené Pak Choi s rýží
- Nakrájejte čínské zelí na menší kousky a zbavte se při tom jeho tvrdých stonků.
- Rozpalte pánev s olejem na vysokou teplotu, a přidejte do ní nakrájený česnek a zázvor, jež dodají zelí výraznější chuť.
- Po pár vteřinách přidejte Pak Choi a restujte po dobu 2-3 minut, dokud nezměkne.
- Podle chuti přidejte sójovou omáčku a podávejte společně s přílohou (rýží).
Lahodný Pak Choi salát
Pokud máte rádi saláty, můžete zkusit přidat čínské zelí do salátu. Stačí ho nakrájet na menší kousky a přidat k oblíbeným ingrediencím.
Suroviny:
- 2 hlávky čínského zelí
- cibule
- 2-4 mrkve
- 2 okurky
- čerstvá máta
- čerstvý koriandr
- pražené arašídy
Dresing:
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce rýžového octa
- šťáva z limetky
- 1 najemno nakrájený stroužek česneku
Příprava:
- Nakrájejte Pak Choi, cibuli, mrkev a okurku na tenké plátky. Nasekejte čerstvé bylinky, koriandr a přidejte pražené arašídy. A vše smíchejte.
- Smíchejte všechny ingredience pro dresing v misce, a dobře je promíchejte.
- Do vzniklé směsi z úvodu přilijte dresing a opatrně promíchejte.
- Pokud chcete, ozdobte salát dalšími arašídy a bylinkami.
- Salát podávejte okamžitě, aby zůstal čerstvý.
Pak Choi polévka
- Uvařte si vývar (např. kuřecí nebo zeleninový) a přidejte do něj nakrájený Pak Choi.
- Poté přidejte na kostky nakrájené tofu, a celou směs vařte asi 10 minut.
- Podle chuti můžete přidat zázvor, česnek, sójovou omáčku nebo chilli papričky.
- Hotovou polévku můžete ještě chuťově vylepšit nudlemi.
Čínské zelí s vepřovým masem a rýží
- Na pánvi rozehřejte olej, a opečte na něm na kostky nakrájené vepřové maso – ideálně dozlatova.
- Přidejte na tenké proužky nakrájené čínské zelí, a opékejte jej asi 5 minut, dokud nezačne měknout.
- Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, cibuli a česnek a na mírném ohni celou směs opékejte dalších 5 minut.
- Podle potřeby přidejte sójovou omáčku ke zvýraznění chuti.
- Podávejte s vařenou rýží.
Smažené čínské zelí s tofu – recept s Pak Choi pro vegetariány
Ingredience:
- 1 hlávka čínského zelí
- 200 g tofu
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rýžového octa
- 2 lžíce oleje na smažení
- sůl a pepř
Postup:
- Čínské zelí omyjeme, očistíme a nakrájíme na proužky. Tofu nakrájíme na kostičky.
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- Na pánvi rozpálíme olej a na něm osmažíme tofu do zlatova. Poté ho odložíme na talíř.
- Do pánve přidáme cibuli a česnek, a orestujeme je do měkka.
- Přidáme čínské zelí a smažíme ho asi 5 minut za občasného promíchávání, dokud zelí nezměkne.
- Přidáme sójovou omáčku, sůl a pepř podle chuti a promícháme.
- Na pánev znovu přidáme osmažené tofu a promícháme jej s čínským zelím.
- Směs podáváme za tepla s rýží nebo jinou přílohou dle chuti.
-
Jak doplnit bílkoviny bez tuku? Kde je najít a jak je zařadit
Jak doplnit bílkoviny bez tuku je otázka, kterou si klade čím dál více lidí. Dozvíte se, jak zařadit bílkoviny bez tuku do každodenní stravy.
-
Citáty o lidech: 36 hlubokých, vtipných i milých citátů
Citáty o lidech jsou skvělým způsobem, jak se podívat na lidskou povahu z různých úhlů pohledu. V článku se dozvíte různé druhy citátů o lidech.
-
Nebezpečný akrylamid v potravinách: Kdy vzniká a rizika
Akrylamidy jsou chemická látka, která vzniká při vysokoteplotním zpracování potravin. Dozvíte se, co jsou akrylamidy a jak vzniká v potravinách.
Iveta Soukalová pracuje jako webař a SEO specialista. Tvoří weby a stará se o jejich obsah a kvalitu. Miluje knihy a ráda procvičuje svoji slovní zásobu a znalosti psaním různých textů.