Hledáte ideální recept na kečup? Léto je v plném proudu a my pomalu začínáme sklízet úrodu z našich zahrádek a balkónů. Mezi nejoblíbenější a nejčastěji pěstované plodiny patří borůvky, maliny, jahody, okurky, saláty, cukety a rajčata. A jsou to právě rajčata, kterých máme občas přebytek a lámeme si hlavu nad tím, co z nich vytvoříme. Čím dál více populární jsou rajčatové džusy, nebo např. domácí kečupy. Chcete si připravit kečup z rajčat a nevíte jak na to? Vyzkoušejte náš skvělý recept na kečup! Jak postupovat, co se dává do kečupu a jak jej následně skladovat? Na všechny tyto otázky naleznete v tomto článku jednoduché odpovědi. Zkusíte to s námi?
Obsah článku
Co budeme na domácí kečup potřebovat
Kečup z rajčat má samozřejmě svůj základ a tím není nic jiného, než právě rajčata. Mezi velmi důležité ingredience patří ocet, sůl a cukr. Tyto tři ingredience se nám postarají o správnou chuť a také o zakonzervování našeho kečupu. Neměl by chybět ani bobkový list, celý hřebíček, nové koření, mletá skořice, černý pepř a mletá sladká paprika. Neloupaná jablka by měla být také součástí přísad. Nejen že dodají kečupu skvělou chuť, ale fungují také jako zahušťovadlo. Pokud máme raději ostřejší kečup, mletou sladkou papriku můžeme nakombinovat s mletou pálivou paprikou, nebo přidat chilli papričku. Někdo do kečupu přidává také cibuli. Samozřejmostí jsou i zavařovací sklenice.
Recept na kečup
Jak si vyrobit domácí kečup? Postup je velmi snadný a zvládne ho i ten méně zkušený kuchař.
Co se dává do kečupu?
- 2 kg rajčat
- 2 větší cibule
- 2 – 3 větší jablka
- 125 ml octu
- polévková lžíce soli
- polévková lžíce mleté sladké papriky
- čajová lžička pálivé papriky, nebo chilli paprička (podle chuti)
- 5 ks hřebíčku
- 5 ks nového koření
- 5 kuliček pepře
- 150 g cukru
- 2 ks bobkového listu
- půl čajové lžičky mleté skořice
Jak udělat kečup z rajčat?
- Omyjeme a očistíme rajčata, cibule i jablka.
- Rajčata, jablka a cibuli si nakrájíme ideálně na kolečka.
- Nakrájené ingredience dáme vařit asi na 1,5 hodiny s octem, solí, mletou sladkou paprikou, pálivou paprikou, hřebíčkem, novým kořením a pepřem.
- Následně přidáme cukr a vaříme bez pokličky ještě asi 15 – 20 minut.
- Po dovaření vše rozmixujeme, přecedíme a nalijeme do připravených sterilizovaných sklenic s uzávěrem.
- Sklenicím důkladně otřeme hrdla a pořádně je zavíčkujeme.
- Necháme je vychladnout dnem vzhůru.
Skladování domácího kečupu
Jak skladovat domácí kečup? Kečup bez zavařování vydrží v lednici nebo v chladu zhruba půl roku. Důležité je kečup do chladu dát až ve chvíli, kdy bude zcela vychladlý. Pro delší výdrž se ovšem doporučuje kečup zavařit. Je to velmi snadné a zvládne to každý.
Jak na zavaření kečupu?
- Sklenice i víčka musí být řádně umyty, osušeny a vyvařeny, doporučuje se nechat je uschnout např. v troubě a nesušit utěrkou (ideální jsou stejně velké sklenice).
- Sklenice naplníme zhruba 2 cm pod okraj sklenice.
- Na sklenice dáme víčka a pořádně je utáhneme
- Připravené sklenice naskládáme do hrnce (ideálně přímo do zavařovacího) a nalijeme vodu po okraj sklenic. Pokud nemáme zavařovací hrnec, vystačíme si s obyčejným, ale na dno umístěme utěrku, aby sklenice následně při vaření nepopraskaly.
- Kečup zavařujeme na 80 stupňů asi 30 minut.
- Sklenice pak otočíme dnem vzhůru, aby z nich utekl vzduch. Necháme je úplně vychladnout a dáme do chladu. Zavařený kečup by měl vydržet více než rok.
Výhody domácího kečupu
Doma připravený kečup má řadu výhod. Jednou z prvních výhod je, že víme, co v kečupu skutečně je. Kečup je tak bez přidaných konzervantů a umělých látek. Má minimum kalorií, tuku a sacharidů. Oproti tomu obsahuje velké množství lykopenu. Lykopen je antioxidant a přispívá k podpoře zdravé hladiny cholesterolu a ke snížení rizika různých druhů rakoviny. Mimo jiné má vysoký obsah vitamínu A, který má pozitivní vliv na náš zrak, kůži, sliznici a kosti.
Pro velkou úrodu rajčat je velmi důležité zaštipování rajčat. Víte, jak na to?
-
Citáty o lidech: 36 hlubokých, vtipných i milých citátů
Citáty o lidech jsou skvělým způsobem, jak se podívat na lidskou povahu z různých úhlů pohledu. V článku se dozvíte různé druhy citátů o lidech.
-
Nebezpečný akrylamid v potravinách: Kdy vzniká a rizika
Akrylamidy jsou chemická látka, která vzniká při vysokoteplotním zpracování potravin. Dozvíte se, co jsou akrylamidy a jak vzniká v potravinách.
-
Recept na kimči: Fermentovaný korejský pokrm plný vitamínů
Kimči recept je tradiční korejský pokrm, který se stává čím dál populárnější. Dozvíte se, jak připravit kimči i jak dlouho ho kvasit.
Iveta Soukalová pracuje jako webař a SEO specialista. Tvoří weby a stará se o jejich obsah a kvalitu. Miluje knihy a ráda procvičuje svoji slovní zásobu a znalosti psaním různých textů.