Hledáte nové nápady na sladký oběd, který vás potěší a zlepší vám náladu? Rádi byste vyzkoušeli něco nového a netradičního – třeba sladké recepty? Pokud ano, tak jste na správném místě! V dnešním článku vám totiž přinášíme 4 oblíbené recepty na sladká jídla, která si určitě zamilujete.
Obsah článku
Co sladkého k obědu?
Určitě jste již slyšeli, že snídat jako král, obědvat jako šlechtic a večeřet jako žebrák. Sladký oběd může být skvělou volbou na víkendový oběd. Zpříjemní vám den a jistě potěší celou vaši rodinu. Vyzkoušejte naše 4 oblíbené sladké recepty, které můžete připravit jako sladký oběd, dezert či jako sladkou tečku.
Palačinky s ovocem a šlehačkou – legendární sladké jídlo
Jaké suroviny nakoupit?
- 1 šálek hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce cukru
- 1 šálek mléka
- 1 vejce
- 1 lžíce oleje
- ovoce podle vašeho výběru (např. jahody, borůvky, banány, kiwi)
- šlehačka
- javorový sirup (nebo jiný sirup podle vašeho výběru)
Jak si připravit tyto chutné palačinky?
- Smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr v misce.
- V jiné misce rozmíchejte mléko, vejce a olej.
- Obě směsi promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto bez hrudek.
- Rozehřejte pánvičku na střední teplotu a potřete ji olejem.
- Naběračkou dejte porci těsta na pánvičku a opékejte ji z obou stran, dokud nebudou palačinky zlatavě hnědé.
- Přendejte palačinku na talíř a ozdobte ji plátky ovoce. Přeložte palačinku na polovinu a poté na čtvrtinu, aby vznikl trojúhelník.
- Před podáváním přidejte šlehačku a sirup.
Perníkové řezy – zařadí se mezi vaše oblíbené sladké recepty?
Co budete potřebovat?
- 300 gramů hladké mouky
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 2 čajové lžičky perníkového koření
- 120 gramů másla
- 120 gramů cukru
- 1 vejce
- 4 polévkové lžíce medu
- 150 mililitrů smetany na šlehání
- 200 gramů tmavé čokolády
Postup přípravy:
- Smíchejte hladkou mouku, jedlou sodu a perníkové koření v misce.
- V druhé misce našlehejte máslo s cukrem, dokud nebude krémové. Přidejte vejce a med, a dobře promíchejte.
- Obě směsi smíchejte do jedné a vše důkladně promíchejte.
- Těsto dejte na pečící papír na plech a rovnoměrně rozetřete. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu asi 15 až 20 minut, dokud nezíská lehce zlatavou barvu. Poté jej nechte vychladnout.
- V malém hrnci rozehřejte smetanu na středním plamenu. Když začne bublat, přidejte nakrájenou čokoládu a míchejte dokud se čokoláda nerozpustí a směs nezíská hladkou konzistenci.
- Rozetřete čokoládovou směs na upečený perníkový podklad. Nechte vychladnout – až čokoláda ztuhne.
- Nakonec řezy nakrájejte na menší kousky a podávejte.
Koláč s jablky a skořicí – lahodné sladké jídlo k obědu
Které suroviny jsou potřeba?
- 3 jablka
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 hrnek hladké mouky
- 1/2 hrnku krupicového cukru
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 2 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Jak upéci tento chutný koláč?
- Jablka oloupejte, zbavte je jádřince a nakrájejte na tenké plátky.
- Smíchejte cukr a mletou skořici, přidejte i špetku soli.
- V míse smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva a krupicový cukr.
- Přidejte vejce a rostlinný olej, a všechny suroviny důkladně promíchejte, dokud se nevytvoří hladké těsto.
- Plech na pečení vymažte máslem.
- Rozetřete těsto na plech a naskládejte na něj plátky jablek.
- Poté na těsto nalijte směs cukru a skořice vytvořenou v bodě 2.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 30 až 40 minut, dokud koláč nezhnědne a neodlepí se od okrajů plechu.
- Hotový koláč nechte vychladnout, nakrájejte na porce a podávejte.
Tvarohové šišky s mákem – sladký oběd pro lepší náladu
Co budete potřebovat k přípravě?
- 500 g tvarohu
- 2 vejce
- 4 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- olej na smažení
- 200 g mletého máku
- 200 g krupicového cukru
Jak postupovat?
- V míse smíchejte tvaroh, vejce, hladkou mouku, krupicový cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Všechny suroviny důkladně míchejte dokud se nevytvoří hladké tvarohové těsto.
- Z těsta vytvarujte malé kuličky.
- Do většího hrnce nalijte dostatek vody a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a do vody dejte tvarohové kuličky vařit po dobu asi 10 minut.
- Mezitím si připravte makovou náplň. V dalším hrnci smíchejte mletý mák a krupicový cukr. Poté postupně přilévejte horkou vodu a míchejte, dokud směs nezačne mít kašovitou konzistenci.
- Vytáhněte tvarohové kuličky a obalte je v máku tak, aby jím byly celé pokryté.
- Do hlubší pánve nalijte olej a zahřejte na střední teplotu. Smažte tvarohové kuličky na horkém oleji, dokud nezhnědnou a nezískají zlatavou barvu.
- Hotové tvarohové šišky s mákem podávejte teplé.
Iveta Soukalová pracuje jako webař a SEO specialista. Tvoří weby a stará se o jejich obsah a kvalitu. Miluje knihy a ráda procvičuje svoji slovní zásobu a znalosti psaním různých textů.