SLADKÉ RECEPTY: 4 oblíbené recepty na sladký oběd či dezert

Hledáte nové nápady na sladký oběd, který vás potěší a zlepší vám náladu? Rádi byste vyzkoušeli něco nového a netradičního – třeba sladké recepty? Pokud ano, tak jste na správném místě! V dnešním článku vám totiž přinášíme 4 oblíbené recepty na sladká jídla, která si určitě zamilujete. 

Co sladkého k obědu?

Určitě jste již slyšeli, že snídat jako král, obědvat jako šlechtic a večeřet jako žebrák. Sladký oběd může být skvělou volbou na víkendový oběd. Zpříjemní vám den a jistě potěší celou vaši rodinu. Vyzkoušejte naše 4 oblíbené sladké recepty, které můžete připravit jako sladký oběd, dezert či jako sladkou tečku.

Palačinky s ovocem a šlehačkou – legendární sladké jídlo

Jaké suroviny nakoupit?

  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce cukru
  • 1 šálek mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžíce oleje
  • ovoce podle vašeho výběru (např. jahody, borůvky, banány, kiwi)
  • šlehačka
  • javorový sirup (nebo jiný sirup podle vašeho výběru)

Jak si připravit tyto chutné palačinky?

  1. Smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr v misce.
  2. V jiné misce rozmíchejte mléko, vejce a olej.
  3. Obě směsi promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto bez hrudek.
  4. Rozehřejte pánvičku na střední teplotu a potřete ji olejem.
  5. Naběračkou dejte porci těsta na pánvičku a opékejte ji z obou stran, dokud nebudou palačinky zlatavě hnědé.
  6. Přendejte palačinku na talíř a ozdobte ji plátky ovoce. Přeložte palačinku na polovinu a poté na čtvrtinu, aby vznikl trojúhelník.
  7. Před podáváním přidejte šlehačku a sirup.
sladké recepty

Perníkové řezy – zařadí se mezi vaše oblíbené sladké recepty?

Co budete potřebovat?

  • 300 gramů hladké mouky
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 2 čajové lžičky perníkového koření
  • 120 gramů másla
  • 120 gramů cukru
  • 1 vejce
  • 4 polévkové lžíce medu
  • 150 mililitrů smetany na šlehání
  • 200 gramů tmavé čokolády

Postup přípravy:

  1. Smíchejte hladkou mouku, jedlou sodu a perníkové koření v misce.
  2. V druhé misce našlehejte máslo s cukrem, dokud nebude krémové. Přidejte vejce a med, a dobře promíchejte.
  3. Obě směsi smíchejte do jedné a vše důkladně promíchejte.
  4. Těsto dejte na pečící papír na plech a rovnoměrně rozetřete. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu asi 15 až 20 minut, dokud nezíská lehce zlatavou barvu. Poté jej nechte vychladnout.
  5. V malém hrnci rozehřejte smetanu na středním plamenu. Když začne bublat, přidejte nakrájenou čokoládu a míchejte dokud se čokoláda nerozpustí a směs nezíská hladkou konzistenci.
  6. Rozetřete čokoládovou směs na upečený perníkový podklad. Nechte vychladnout – až čokoláda ztuhne.
  7. Nakonec řezy nakrájejte na menší kousky a podávejte.
sladké recepty

Koláč s jablky a skořicí – lahodné sladké jídlo k obědu

Které suroviny jsou potřeba?

  • 3 jablka
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku krupicového cukru
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

Jak upéci tento chutný koláč?

  1. Jablka oloupejte, zbavte je jádřince a nakrájejte na tenké plátky.
  2. Smíchejte cukr a mletou skořici, přidejte i špetku soli.
  3. V míse smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva a krupicový cukr.
  4. Přidejte vejce a rostlinný olej, a všechny suroviny důkladně promíchejte, dokud se nevytvoří hladké těsto.
  5. Plech na pečení vymažte máslem.
  6. Rozetřete těsto na plech a naskládejte na něj plátky jablek.
  7. Poté na těsto nalijte směs cukru a skořice vytvořenou v bodě 2.
  8. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 30 až 40 minut, dokud koláč nezhnědne a neodlepí se od okrajů plechu.
  9. Hotový koláč nechte vychladnout, nakrájejte na porce a podávejte.
sladké recepty

Tvarohové šišky s mákem – sladký oběd pro lepší náladu

Co budete potřebovat k přípravě?

  • 500 g tvarohu
  • 2 vejce
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • olej na smažení
  • 200 g mletého máku
  • 200 g krupicového cukru

Jak postupovat?

  1. V míse smíchejte tvaroh, vejce, hladkou mouku, krupicový cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Všechny suroviny důkladně míchejte dokud se nevytvoří hladké tvarohové těsto.
  2. Z těsta vytvarujte malé kuličky.
  3. Do většího hrnce nalijte dostatek vody a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a do vody dejte tvarohové kuličky vařit po dobu asi 10 minut.
  4. Mezitím si připravte makovou náplň. V dalším hrnci smíchejte mletý mák a krupicový cukr. Poté postupně přilévejte horkou vodu a míchejte, dokud směs nezačne mít kašovitou konzistenci.
  5. Vytáhněte tvarohové kuličky a obalte je v máku tak, aby jím byly celé pokryté.
  6. Do hlubší pánve nalijte olej a zahřejte na střední teplotu. Smažte tvarohové kuličky na horkém oleji, dokud nezhnědnou a nezískají zlatavou barvu.
  7. Hotové tvarohové šišky s mákem podávejte teplé. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *