Hledáte nový recept na dort k narozeninám, na svatbu či jinou oslavu? Chcete zaujmout a překvapit? Vyzkoušejte jeden z našich receptů na netradiční dorty k narozeninám. V tomto článku vám představíme tři skvělé recepty na dorty – mechový dort, mrkvový dort a andělský dort. Tyto dezerty jsou nejen chutné, ale i krásné na pohled, a určitě zaujmou vaše hosty. Připravte si pečicí formy a pojďme se pustit do práce!
Obsah článku
Netradiční dorty k narozeninám
Netradiční dorty jsou stále oblíbenější volbou pro oslavy narozenin, svateb, ale i jiných slavnostních událostí. Pokud hledáte originální alternativu ke klasickým ovocným a čokoládovým dortům, máme pro vás několik tipů na netradiční dorty k narozeninám, které určitě nezklamou.
Prvním nápadem je mechový dort, který svou podobou připomíná malou zahradu. Dalším neotřelým nápadem je mrkvový dort. Kombinace mrkve a skořice vytváří sladkou a kořeněnou chuť. Dort vypadá krásně a je vhodný jak pro děti, tak pro dospělé. A nakonec, pokud hledáte něco nebeského, můžete si vyzkoušet andělský dort. Tento dezert se vyznačuje jemnou, nadýchanou konzistencí a lehkou chutí. Který recept na dort vyzkoušíte?
Mechový dort
Mechový dort v poslední době je jeden z nejoblíbenějších nabízených dezertů. Možná se Vám může zdát jako něco těžkého na upečení. To jste ale na omylu. Je to jeden z těch nejkrásnějších a nejlehčích dortů. Všechnu tu krásu Vám navíc vytvoří jen jedna ingredience, a to konkrétně špenát. Vyzkoušejte náš recept na dort a pojďte si také vykouzlit doma palouček se šťavnatým ovocem.
Korpus (forma 20 cm)
- 150 g čerstvého listového špenátu
- ¾ hrnku oleje
- 3 vejce
- ¾ hrnku cukru
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 kypřící prášek
- ¼ hrnku podmáslí
Krém
- 250 ml smetany na šlehání
- 4 lžíce cukru
- 500 g tučného tvarohu ve vaničce
Na ozdobení
- ovoce (borůvky, jahody, maliny, …)
- Nejdříve si připravíte základ celého dezertu. Do hlubokého mixéru vložíte čerstvý špenát a olej, které společně promixujete, aby vznikla hladká tekutina.
- Do mísy dáme vejce a přisypeme cukr. Šlehejte několik minut do pěny až směs zesvětlá.
- Přidáme rozmixovaný špenát, mouku, kypřicí prášek a podmáslí. Směs umíchejte v hladké těsto.
- Korpus nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 165 °C asi 40 minut. Jestli je dort hotový zjistíte pomocí špejle. Píchnete ji do dortu a pokud vyjde čistá tak je dort hotový.
- Vychladlý korpus si rozdělte na čtyři části. Jednu z nich rozdrobte na malé kousíčky, kterými na konci dort ozdobíte.
- Pro vytvoření krému ušlehejte smetanu společně s cukrem ve šlehačku. Postupně pak zašlehejte tvaroh.
- Krém rozdělte na tři části. Dvěma z nich potřete patra dortu (do krému zapíchněte i jahody a borůvky) a nechejte v lednici alespoň dvě hodiny.
- Zbylým krémem pomažte vršek a boky dortu. Nakonec posypte namazaný krém připravenými drobečky.
- Vrch dortu ještě dozdobte čerstvým ovocem, přidat můžete i jiné „lesní“ dekorace. Dort ještě nechejte zatuhnout alespoň 1 hodinu před podáváním.
Mrkvový dort
Stále na internetu hledáte „narozeninový dort recept“? Mrkvový dort Vás může zaujmout svojí vláčností a křehkostí spojenou se spoustou přírodní chutě. Je to skvělý recept na dort, když nevíte, co upéct. Pochutná si na něm celá rodina, a navíc je i zdravý!
Korpus
- 175 g cukru krupice
- 115 g mletých vlašských ořechů
- 3 vejce
- 150 g oleje
- 250 g mrkve (najemno nastrouhané)
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
- 175 g hladké mouky
- 1/8 ks muškátového oříšku
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/2 sáčku kypřicího prášku
- 1/2 sáčku jedlé sody
Náplň
- 1 a 1/2 vaničky mascarpone (nebo měkkého tvarohu)
- 1 máslo
- 1 šlehačka (rostlinná)
- Moučkový a vanilkový cukr, vlašské ořechy (nahrubo nasekané) dle chuti
V míse ručně smíchejte vejce, olej, vlašské ořechy, mrkev, cukr a jogurt. Následně vmíchejte mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou, skořicí a nastrouhaným muškátovým oříškem, tak aby vzniklo hladké těsto.
Dortovou formu vyložte pečicím papírem, vlijte těsto a dejte do rozehřáté trouby na 140 °C. Pečte asi 1 hodinu a 15 minut.
Mezitím si připravte náplň. V míse vymíchejte dohladka tvaroh, moučkový cukr a vanilkový cukr podle chuti. Až se cukr rozpustí, tak postupně vmíchejte povolené máslo, a nakonec krém odlehčete přidáním ušlehané rostlinné šlehačky.
Korpus po vychladnutí překrojte podélně na dvě části. Promažte ho vyšší vrstvou krému a poté celý dort omažte krémem ze všech stran. Boky obsypte nahrubo mletými ořechy. Na závěr můžete ozdobit mrkvičkami z marcipánu.
Před krájením musí dort být nejméně 10 hodin v chladu. Při podávání krájejte na 12 porcí.
Andělský dort
Hříšně vypadající dort? Tak to jste na správném místě. Andělský dort je právě ten typ dortu, který byste mohli jist stále dokola. Tak si ho pojďte s námi připravit!
Korpus
- 125 g hladké mouky
- 150 g cukru krupice
- 280 g bílků
- Nastrouhaná citronová kůra
- 5 g cream of tartar (neboli vinný kámen)
- 5 g soli
- 50 g másla
Krém
- 500 g mléka
- 100 g cukru krupice
- 50 g kukuřičného škrobu
- 1 vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt
- 100 g žloutků
- 140 g másla
- 20 g moučkového cukru
- 125 g 35% smetany ke šlehání
- Několik kapek vanilkového extraktu
+ ovoce na dozdobení
Začněte tím, že si vyšleháte bílky společně s creme tartar, soli a cukrem. Po vyšlehání pevného sněhu, přidáte přesetou mouku a nastrouhanou citronovou kuru. Po jemném spojení se sněhem ještě zalijte rozpuštěným máslem (nesmí být horké). Těsto nalijte do dortové formy, která je vysypaná moukou. Pečte na 180 °C cca. 25 minut.
Zatím co se nám korpus peče v troubě tak si připravte krém. Kukuřičný škrob a žloutky rozmíchejte ve 125 g mléka. Do hrnce pak dejte zbytek nachystaného mléka a přiveďte k varu. Do hrnce přidejte vanilku a 60 g cukru.
Z výsledné směsi vezměte dvě naběračky horkého mléka a dejte je do misky se škrobem a žloutky. Prošlehejte a misku nalijte do hrnce a promíchejte vše dohromady. Povařte a nezapomínejte pravidelně míchat. Vzniklý krém posypejte zbylým cukrem a zakryjte potravinářskou folii. Vychladlý krém pak vyšlehejte se změklým máslem.
Vytvořte si druhý krém ušleháním smetany a vanilkového extraktu. Oba krémy pak jemně spojte dohromady.
Přichází čas na kompletaci dortu. Potřete vršek dortu vetší vrstvou krému. S druhou části krému ozdobte pomocí pytlíku se špičkou dort po krajích. Doprostřed dortu dejte pořádnou dávku ovoce, nejlépe maliny, jahody nebo borůvky. Dort je hotov! No nevypadá nádherně?
Markéta Soukalová je studentka architektury se zájmem o literaturu a umění. Ve svém volném čase ráda čte knihy a snaží se zdokonalovat ve svém vlastním psaní. Copywritingem se zabývá druhým rokem a psaní se stalo jejím koníčkem.