Jistě jste již slyšeli, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Správná volba jídla na snídani vám dodá dostatek energie na celý den a podpoří vaše trávení. V tomto článku vám přinášíme několik tipů na zdravé snídaně a recepty na snídaně, které můžete snadno a rychle připravit sami doma.
Obsah článku
Zdravá snídaně – jakou zvolit?
Nevíte, co snídat? Pokud přemýšlíte o tom, co si dát k snídani, myslete především na rovnováhu mezi bílkovinami, vlákninou a sacharidy. Vhodné je například celozrnné pečivo s máslem a marmeládou, ovesné vločky s ořechy a ovocem, nebo toast s vejcem a zeleninou. Pokud si chcete dopřát sladkou snídani, můžete si udělat například smoothie z čerstvého ovoce a zeleniny s jogurtem nebo tvarohem.
Správně zvolená snídaně dokáže udržet váš metabolismus v chodu a dodat vám dostatek energie na celý den a zároveň také podpořit vaše trávení. Ve výběru snídaně se tedy neodbývejte a dopřejte svému tělu zdravou snídani plnou vitamínů a živin.
Zdravá slaná snídaně
Pokud raději snídáte slané snídaně, vyzkoušejte naše 2 recepty na rychlé zdravé snídaně z pár surovin.
Avokádový toast s vejcem
Avokádový toast je velmi rychlá zdravá slaná snídaně plná živin. Připravit ji zvládnete za pár minut a k přípravě vám stačí pár surovin.
Suroviny:
- 1-2 plátky celozrnného chleba
- 1/2 zralého avokáda
- 1 vejce
- 1-2 rajčata
- Sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Avokádo rozmačkejte vidličkou, osolte a opepřete a namažte na chleba.
- Připravte si vajíčko na pánvi a položte ho na avokádo.
- Na vajíčko přidejte nakrájená rajčata a posypte solí a pepřem.
- Můžete zakápnout olivovým olejem
Vaječná omeleta
Mezi zdravé snídaně určitě musíme zahrnout i recepty obsahující vejce. Jedním z nejjednodušších zdravých receptů na snídani s vejcem je recept na vaječnou omeletu.
Suroviny:
- 2-3 vejce
- 1/4 šálku nakrájené zeleniny (např. paprika, cibule, špenát, rajčata)
- 1/4 šálku nízkotučného sýra (např. feta, cottage, mozarella)
- 1 lžička olivového oleje nebo másla
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Vejce rozklepněte do misky, vidličkou nebo metličkou rozmíchejte a osolte a opepřete podle chuti.
- Na pánvi rozehřejte lžičku olivového oleje nebo másla na středním ohni.
- Přidejte nakrájenou zeleninu a opékejte asi 2-3 minuty, dokud nezměkne.
- Do pánve nalejte vejce a chvíli smažte.
- Na polovině omelety rozložte nízkotučný sýr a pomocí špachtle přeložte druhou polovinu omelety na sýr.
- Pokračujte v opékání omelety, dokud není na vrchu zlatavě hnědá a propečená ze všech stran.
Zdravá sladká snídaně
Pokud se řadíte mezi milovníky sladkých snídaní, vyzkoušejte naše recepty na ovesnou kaši, kaši přes noc nebo mug cake.
Ovesná kaše
Ovesné vločky jsou bohaté na vlákninu a sacharidy, které vám poskytnou energii na celé dopoledne. Kaše z ovesných vloček je tedy velmi dobrá zdravá sladká snídaně. Vyzkoušejte naše 3 recepty na ovesnou kaši.
Suroviny:
- 1/2 hrnku ovesných vloček
- 1/2 banánu nebo jiné ovoce dle chuti
- 1/2 hrnku mandlového mléka
- 1 lžičku medu
- 1/2 lžičky skořice
Postup:
- Do hrnce nasypte vločky, přidejte mléko a zahřejte na mírném ohni.
- Vařte kaši do zhoustnutí.
- Přidejte med a skořici a dobře kaši promíchejte.
- Kaši podávejte ozdobenou banánem či jiným ovocem dle chuti.
Ovesná kaše přes noc – overnight oats
Pokud ráno nemáte dostatek času na přípravu vařené ovesné kaše, vyzkoušejte tento jednoduchý postup na ovesnou kaši přes noc, tzv. overnight oats, kterou nemusíte vařit a ráno ji vytáhnete z lednici připravenou ke konzumaci.
Suroviny:
- 50 gramů jemných ovesných vloček
- 120 ml mléka
- 1 lžičku medu
- 1 lžíce proteinu
- 1/2 lžičky skořice
Postup:
- Vyberte vhodnou nádobu, nejlépe skleněnou s uzávěrem s objemem cca 250 ml.
- Nasypte do sklenice vločky, přidejte mléko, med, protein a skořici.
- Vše dobře promíchejte, sklenici uzavřete a dejte přes noc do lednice.
- Vhodné je nechat kaši v lednici alespoň 10 hodin.
- Ráno kaši ozdobte ovocem a můžete konzumovat.
- Pokud máte k dispozici mikrovlnnou troubu, kaši bez víčka ohřejte, znovu dobře promíchejte a následně přidejte ovoce dle chuti.
Mug cake – hrnková buchta z ovesných vloček z mikrovlnky
Mug cake je velmi rychlá zdravá snídaně z ovesných vloček, připravená v hrníčku či jiné nádobě v mikrovlnné troubě.
Suroviny:
- 1/2 šálku ovesných vloček
- 1 lžíce mandlové mouky
- 1/2 lžičky skořice
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 1/4 šálku mandlového mléka
- 1 lžíce medu
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Smíchejte suché ingredience (ovesné vločky, mandlovou mouku, skořici, prášek do pečiva a sůl) v malé misce nebo ve větším hrnečku.
- Přidejte mandlové mléko, med a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte, dokud nedostanete hladkou směs bez hrudek.
- Dejte směs do mikrovlnné trouby a pusťte ji na plný výkon na cca 1-2 minuty, dokud nevidíte, že se směs zpevnila a je pevná.
- Nechte mug cake chvíli vychladnout a potom jej opatrně vyklopte z nádoby.
- Ozdobte ovocem podle chuti, doporučujeme podávat přelité jogurtem či tvarohem.
-
Citáty o lidech: 36 hlubokých, vtipných i milých citátů
Citáty o lidech jsou skvělým způsobem, jak se podívat na lidskou povahu z různých úhlů pohledu. V článku se dozvíte různé druhy citátů o lidech.
-
Nebezpečný akrylamid v potravinách: Kdy vzniká a rizika
Akrylamidy jsou chemická látka, která vzniká při vysokoteplotním zpracování potravin. Dozvíte se, co jsou akrylamidy a jak vzniká v potravinách.
-
Recept na kimči: Fermentovaný korejský pokrm plný vitamínů
Kimči recept je tradiční korejský pokrm, který se stává čím dál populárnější. Dozvíte se, jak připravit kimči i jak dlouho ho kvasit.
Iveta Soukalová pracuje jako webař a SEO specialista. Tvoří weby a stará se o jejich obsah a kvalitu. Miluje knihy a ráda procvičuje svoji slovní zásobu a znalosti psaním různých textů.