Zelený chřest, přezdívaný také jako král jara, je lahodnou a výživnou zeleninou. Je oblíbený nejen pro svou skvělou chuť, ale také pro své vysoké nutriční hodnoty. Už ve starověku byl chřest velice populární pro své afrodiziakální a omlazující účinky.
Máte chuť jeho účinky vyzkoušet? Začali jste chřest pěstovat, ale nevíte, co s úrodou? Nebo chcete své přátele a rodinu oslnit svým kuchařským umem? Tak čtěte dál, pokud se chcete dozvědět jak rychle a jednoduše v kuchyni vykouzlit delikatesy i úsměv na tváři Vašich hostů!
Obsah článku
Proč právě zelený chřest?
Křupavá textura zeleného chřestu a jeho jemná chuť dodává pokrmům výjimečný rozměr. Zelený chřest je bohatý na vitamíny, minerály a vlákninu. Má nízký obsah kalorií, tudíž je skvělou volbou pro ty, kteří se snaží zařadit zdravější složky do svého jídelníčku.
Benefity zeleného chřestu
Zelený chřest je plný živin nezbytných pro naše zdraví. Za zmínku stojí vitamín A a C, draslík, biotin, vitamíny skupiny B, kyselina listová a dále například fosfor, železo, jód či sodík. Chřest je taktéž skvělým zdrojem aminokyselin a minerálních látek, čímž působí také jaké lék proti kocovině.
V minulosti byl chřest používán jako léčebný prostředek v tradičních medicínách různých kultur. Byl využíván k léčbě trávicích potíží, ledvinových problémů a také jako diuretikum. Svým vysokým obsahem antioxidantů přispívá k celkovému zdraví.
Už od středověku se chřest považuje za afrodiziakum a je spojován s podporou sexuálního zdraví a plodnosti.
Co dělat se zeleným chřestem?
Rozhodli jste se pro pěstování chřestu a nevíte co s úrodou? Nezoufejte! Máme pro Vás hned několik inspirujících receptů, kterými můžete obohatit svůj jídelníček.
Když do vyhledávače napíšete spojení „zelený chřest recepty“, zcela jistě na Vás vykoukne spoustu receptů. Ale jak už to bývá, čím větší výběr máme, tím hůře se nám vybírá. Proto jsme pro Vás hned několik receptů vyzkoušeli a vybrali top 8 největších gurmánských zážitků.
Jak připravit chřest?
Ještě před jakoukoliv jeho tepelnou úpravou si pojďme připomenout, jak připravit chřest. Zásadní je jeho čerstvost – čím dříve po sklizni jej zkonzumujete, tím sladší bude. Pokud chřest zakoupíte v obchodě, dejte jej ihned do lednice a kolem stonků omotejte navlhčenou papírovou utěrku. Tím zabráníte uvadnutí.
Zelený chřest nejdříve pořádně omyjte, především jeho špičky. Odlomte zhruba 2 až 3 cm dřevnatého konce stonku. Chřest není potřeba loupat celý, stačí pouze odkrojit větší výrůstky.
Chřest seřízněte tak, aby všechny kousky měly stejnou délku, osušte a svažte provázkem k sobě.
Jak dlouho se vaří zelený chřest?
Chřest se skládá ze dvou částí – stonků a špiček. Stonky potřebují trochu více péče a času než špičky, které jsou křehčí a jemnější.
Jak uvařit chřest? Do hrnce nalijte vodu a dejte vařit. Mezitím si připravte chřest a vedle si nachystejte větší misku s vodou a kostkami ledu. Jakmile voda začne vařit, opatrně vložte chřest do vody tak, aby stonky byly zcela ponořené a jeho špičky vyčnívaly z hrnce ven. Tímto způsobem zajistíte, že špičky budou vařené v páře a budou tak příjemně křupavé, zatímco stonky budou krásně měkké.
Vařte přibližně 2 až 4 minuty. Délku vaření zeleného chřestu udává tloušťka stonku. Pokud si na začátku nejste jistí, zvolte raději kratší dobu a stav kontrolujte. Jakmile Vám časovač určí konec vaření, chřest vyjměte a vložte do misky s ledovou vodou.
Co uvařit ze zeleného chřestu?
Jak udělat zelený chřest součástí Vašeho jídelníčku? To Vám prozradí další řádky. Předvedeme Vám, v jakých možných podobách lze chřest zakomponovat do Vašeho repertoáru. Ukážeme Vám, co uvařit ze zeleného chřestu, když máte spoustu času na to připravit nedělní oběd o třech chodech, ale i když vůbec čas nemáte, ale o jídlo se ošidit nechcete. Taky se dozvíte, jak si udělat lehkou a zdravou večeři, nebo jak zahnat chuť na sladké. A i ti, co mají nějaké potravinové omezení, si přijdou na své s našimi veganskými, bezlepkovými nebo raw zelený chřest recepty.
Zelený chřest recepty
Zelený chřest recepty: předkrm
1. Zapečený chřest se šunkou a sýrem
Ingredience
- zelený chřest – 6 ks
- šunka – 6 plátků
- sýr – 150 g
- máslo – 15 g
Postup
- Předem připravený chřest obalíme do plátku šunky a vložíme do zapékací mísy. Pokryjeme plátky sýru a kousky másla.
- Mísu vložíme do předem rozehřáté trouby a pečeme přibližně 10 minut na 200°.
- TIP: pokud máte náladu na výraznější chutě a máte více času, můžete si tento předkrm obzvláštnit následujícími způsoby:
- Chřest položte do zapékací mísy a pokapejte marinádou z pomerančové šťávy, olivového oleje, soli, pepře a medu. Nahoru položte camembert a snítku rozmarýnu. Dobu pečení prodlužte o cca 10 minut.
- Chřest pomažte marinádou z olivového oleje, čerstvého pepře a dijonské hořčice a obalte ve slanině. Skvěle se hodí na gril!
2. Salát se zeleným chřestem, fetou a vlašskými ořechy
Ingredience
- zelený chřest – 6 ks
- polníčkový salát – 150 g
- jarní cibulka – 2 ks
- okurka hadovka – 150 g
- čerstvá petrželka – 1/4 svazku
- sýr feta – 100 g
- vlašské ořechy – 30 g
- olivový olej – 1+1 ČL
- citronová šťáva – 1 ČL
- sůl a pepř
Postup
- Zelený chřest nakrájíme na menší kousky (cca 3 cm). Do pánve vlijeme olivový olej a kousky chřestu zprudka smažíme přibližně 3 minuty.
- Jarní cibulku nakrájíme na malá, tenká kolečka a okurku na menší kostičky. Polníček a petrželku stačí pouze omýt.
- Vlašské ořechy nahrubo posekáme a nasucho opražíme na pánvi přibližně 5 minut.
- Všechny suroviny smícháme v míse, posypeme ořechy a nadrobenou, předem osušenou fetou a dochutíme olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem.
Zelený chřest recepty: polévka
3. Chřestová polévka s parmezánem a medvědím česnekem
Ingredience
- zelený chřest – 500 g
- čerstvý medvědí česnek – 1 svazek
- smetana ke šlehání – 200 ml
- citronová šťáva
- sůl a pepř
- parmezán
- ciabatta – 1 ks
- máslo – 60 g
Postup
- Chřest si připravíme předem. Většinu povaříme ve vodě přibližně 5 minut a část stonků nakrájíme na cca 3cm velké špalíky.
- Medvědí česnek omyjeme a nakrájíme nahrubo.
- Do chřestového vývaru vložíme kousky chřestu a dále vaříme asi 10 minut doměkka. V polovině vaření vsypeme medvědí česnek.
- Ke konci vaření vlijeme smetanu na vaření. Hrnec odstavíme a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.
- Mezitím si v pánvi na másle opečeme ciabattu nakrájenou na kostičky.
- Do polévky postupně vmícháme nakrájené máslo, osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou. Podáváme v misce s hoblinkami parmezánu, chřestovými špičkami a ciabattovými krutony.
Zelený chřest v hlavní roli
4. Hovězí steak se zeleným chřestem a smetanovou omáčkou
Ingredience
- zelený chřest – 250 g
- hovězí steak – 300 g
- olivový olej – 4 PL
- smetana ke šlehání – 4 PL
- sůl a zelený pepř
Postup
- Maso naložíme do olivového oleje, soli a čerstvě namletého zeleného pepře a necháme v marinovat 2 hodiny.
- Chřest uvaříme dle návodu.
- Na rozpálené pánvi zprudka osmahneme marinované hovězí steaky, a to z obou stran vždy po dobu 8 až 10 minut. Opečené maso dáme stranou a necháme odpočinout.
- Do stejné pánve se zbytkem marinády přilijeme smetanu a svaříme v jemnou omáčku.
- Hovězí steaky dáme na talíř, přidáme chřest a přelijeme smetanovou omáčkou.
5. Těstoviny se zeleným chřestem a sušenou šunkou v krémové omáčce
Ingredience
- zelený chřest – 1 svazek
- těstoviny – 400 g
- jamón serrano – 100 g
- cibule – 1 ks
- česnek – 3 stroužky
- mražený hrášek – 1 velká hrst
- zeleninový vývar – 100 ml
- olivový olej – 1 PL
- strouhaný parmazán – 1 velká hrst
- sůl a pepř
Postup
- V hrnci uvaříme těstoviny, aby byly al dente.
- Ve velké pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm cibulku nakrájenou nadrobno. Přidáme sušenou šunkou nakrájenou na kostičky a najemno nasekaný česnek. Minutku zarestujeme, a poté přidáme chřest nakrájený na tenké šikmé plátky.
- Suroviny společně restujeme, přidáme sůl a pepř a přisypeme mražený hrášek. Podlijeme zeleninovým vývarem a přikryjeme poklicí a minutu podusíme.
- Po minutě odkryjeme a přisypeme nastrouhaný parmezán. Přisypeme slité uvařené těstoviny a krátce promícháme, aby se těstoviny omáčkou obalily.
- Servírujeme na talíř s parmezánem a čerstvě namletým pepřem.
Zelený chřest recepty: nasladko
6. Závin s chřestem a rebarborou
Ingredience
- zelený chřest – 15 výhonků
- rebarbora – 200 g
- cukr krupice – 100 g
- listové těsto
- vanilkový cukr – 4 g
- mletá skořice – 4 g
- vejce – 1 ks
Postup
- Z výhonků zeleného chřestu odřízneme špičky a rebarboru opracujeme. Stonky zeleného chřestu i rebarboru nakrájíme na stejně velké kousky.
- Rebarboru vložíme do pánve a s cukrem na másle doměkka orestujeme.
- Listové těsto si mezitím rozválíme, poklademe na něj chřest a posypeme vanilkovým cukrem a skořicí. Na to poklademe vychladlou rebarborovou směs a vysypeme zbylou skořici.
- Závin zabalíme a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Vložíme do předem rozehřáté trouby a pečeme na 200° asi 30 minut.
7. Chřestový koláč bez lepku, mléka a vajec
Ingredience
Na těsto:
- mouka Schär – 100 g
- pohanková mouka – 150
- mandlová mouka – 50 g
- cukr moučka – 100 g
- veganské máslo – 200 g
- jablečný protlak – 3 PL
- bezlepkový kypřící prášek – 5 g
- sůl – 4 g
Na náplň:
- zelený chřest – 600 g
- pomerančová šťáva – 300 ml
- cukr krupice – 200 g
- skořice – 1 ČL
- meduňka – 1 snítka
- vanilkový lusk – 1/2 ks
Na zálivku:
- veganská smetana ke šlehání sójová – 250 ml
- veganská zakysaná smetana kokosová – 100 ml
- třtinový cukr – 140 g
- limetková kůra – 1 ks
- jablečný protlak – 12 PL
Postup
- Máslo necháme změknout v pokojové teplotě, poté ho s cukrem vyšleháme do světlé pěny. Do stejné mísy přidáme jablečný protlak, prosetou směs z muk s kypřícím práškem a solí a promícháme. Do druhého dne necháme necháme těsto odpočinout v lednici.
- Zelený chřest důkladně očistíme. Z cukru si v hrnci připravíme světlý karamel, který zalijeme pomerančovou šťávou. Přidáme skořici a rozkrojený vanilkový lusk. Následně si karamel necháme vystydnout na 50 °C.
- Do stejného hrnce přidáme meduňku. Chřest dáme do vakuovacího sáčku, zalijeme rozvarem z karamelu a koření, zavakuujeme a necháme vařit na 50°C na 40 min, aby chřest do sebe natáhl všechny chutě z rozvaru. Takto jej necháme do druhého dne v sáčku s rozvarem vychladnout.
- Další den si rozválíme těsto a vyložíme jím koláčovou formu. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 7 minut na 170°.
- Po upečení korpus vyndáme, okrájíme přebytečné těsto z okrajů a dáme ještě dopéct na další 4 minuty.
- Po vychladnutí poklademe chřest na těsto a připravíme si zálivku.
- Všechny ingredience na zálivku zamícháme dohromady a necháme odstát přibližně 30 min, než se nám zcela rozpustí cukr.
- Po rozpuštění cukru vylijeme tuto směs na chřest v korpusu a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme přibližně 30 minut na 160 °. Podáváme vychlazený.
8. Nakládaný zelený chřest s cibulkami
Ingredience
- zelený chřest – 2 svazky
- bílý vinný ocet – 375 ml
- voda – 900 ml
- koriandr – 1,5 PL
- hořčičné semeno – 1 PL
- citronová kůra – 6 ks
- bobkový list – 2 ks
- jarní cibulka – 10 ja
- cukr krystal – 1 PL
- sůl hrubozrnná – 2 PL
Postup
- V hrnci přivedeme k varu vodu s bílým vinným octem, koriandrem, hořčičným semenem, citronovou kůrou, bobkovým listem, solí a cukrem. Tohle je náš lák.
- Chřest očistíme dle návodu a natěsná jej svisle naskládáme do zavařovacích sklenic. Do každé z nich pak přidáme pár cibulek.
- Každou sklenici naplníme ještě vařícím lákem tak, aby chřest i cibulky byly plně ponořené. Necháme stát přibližně 1 hodinu v pokojové teplotě, následně zavíčkujeme a dáme do lednice.
- Takto zavařený zelený chřest s cibulkami je delikátní již po 24 hodinách odpočinku v chladu. Pokud sklenice necháte v chladném prostředí, bude Vám dělat radost jeden celý měsíc.
Bonusový recept
9. Chřestové smoothie
A máme tady pro vás jeden recept navíc jako bonus! V minulém článku jste si mohli přečíst, jak doma udělat smoothie na 10 způsobů. Pokud jste všechny vyzkoušeli a máte chuť na další, vyzkoušejte energy nápoj v přírodní formě!
Zkuste uvařený chřest rozmixovat s jablky, datlemi, banánem, avokádem, hruškami a vodou z kokosu a vyčarujte si vitamínovou bombu, která Vám nejen ráno dodá energii!
Závěrem
Zelený chřest je zdrojem nekonečných možností pro vaření. Z této lahodné zeleniny lze vytvořit opravdu širokou škálu pokrmů, které uspokojí vaše chuťové pohárky a obohatí váš jídelníček. Buďte odvážní, experimentujte a objevujte nové dimenze chřestové kuchyně!
-
Jak doplnit bílkoviny bez tuku? Kde je najít a jak je zařadit
Jak doplnit bílkoviny bez tuku je otázka, kterou si klade čím dál více lidí. Dozvíte se, jak zařadit bílkoviny bez tuku do každodenní stravy.
-
Citáty o lidech: 36 hlubokých, vtipných i milých citátů
Citáty o lidech jsou skvělým způsobem, jak se podívat na lidskou povahu z různých úhlů pohledu. V článku se dozvíte různé druhy citátů o lidech.
-
Nebezpečný akrylamid v potravinách: Kdy vzniká a rizika
Akrylamidy jsou chemická látka, která vzniká při vysokoteplotním zpracování potravin. Dozvíte se, co jsou akrylamidy a jak vzniká v potravinách.
Tereza vystudovala práva na Masarykově univerzitě v Brně. Má dlouholetou praxi, od roku 2012 se živí jako redaktorka, novinářka, reportérka a překladatelka. Psaním se zabývá i ve svém volném čase a jejím snem je jednou vydat svoji vlastní knihu. Miluje pečení a svým blízkým s oblibou připravuje dorty a jiné dobroty.