Medvědí česnek je chuťově zajímavá rostlina, která roste i v české přírodě, a je oblíbená mezi lidmi i kvůli svým zdravotním benefitům. Pokud se zajímáte o tuto rostlinu a chcete se dozvědět více o jejím původu, růstu, sušení a uchovávání, pak je tento článek přesně pro vás.
Jaké jsou nejvhodnější podmínky pro růst medvědího česneku a jak jej lze použít v kuchyni? Jak správně sušit a uchovávat medvědí česnek, aby si zachoval svou kvalitu a chuť po delší dobu? Na tyto otázky vám odpovíme na následujících řádcích.
Obsah článku
Co je to medvědí česnek
Česnek medvědí (Allium ursinum) je druh rostliny z čeledi cibulovitých (Alliaceae), která se vyskytuje v převážně v lesních a vlhčích místech v Evropě, Asii a Severní Americe. To je tedy i odpověď na to, kde tato rostlina roste. Je tedy patrné, že ke svému růstu potřebuje stinné a vlhčí podmínky.
Má kulovitou cibulku a listy s chutí podobnou česneku, které se často používají jakožto koření nebo přísada do salátů. Využívá se také pro své léčivé účinky, zejména pro své antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti. Navíc se mu přisuzují detoxikační a prokrvující účinky.
Kdy roste medvědí česnek?
Medvědí česnek obvykle začíná růst v březnu a dubnu, v závislosti na klimatu a nadmořské výšce. Jeho listy se pak objevují zkraje jara, často dříve než u ostatních rostlin, přičemž tyto rostliny dorůstají až do výšky 30 centimetrů.
Hlavní fáze kvetení dosahuje v květnu a červnu, kdy se na něm objevují bílé květy uspořádané v květenstvích. Po odkvětu se na rostlině ještě vytvoří semínka, která dozrávají v červenci nebo srpnu. Poté při příchodu podzimu rostlina odumírá.
Na co je dobrý medvědí česnek?
Kdy roste medvědí česnek už víte. K čemu se ale vůbec používá? Má využití jak v kuchyni, tak i v léčitelství. V kuchyni se jeho listy často používají jako koření nebo jako přísada do salátů, jak již bylo zmíněno. Mají chuť a vůni podobnou česneku, ale jsou mírnější a sladší. Je oblíbenou ingrediencí v mnoha tradičních jarních pokrmech, například v polévkách, omáčkách, těstovinách a pomazánkách. Vyzkoušejte naše 3 medvědí česnek recepty.
V léčitelství se zas využívá pro své antimikrobiální a protizánětlivé účinky. Může pomoci při léčbě infekcí dýchacích a močových cest, zlepšovat krevní oběh a snižovat krevní tlak. Navíc má detoxikační účinky a pomáhá podporovat zdraví jater.
Jeho účinky ale mohou negativně interagovat s určitými léky, a může tak být nebezpečný pro některé skupiny lidí – například pro těhotné ženy.
Jak sušit medvědí česnek?
Listy medvědího česneku se dají snadno usušit, aby bylo bylo možné je používat jakožto koření do jídla po celý rok. Zde vám přinášíme základní rady nejenom k samotnému sušení, ale zároveň i k tomu, co mu musí předcházet.
Sběr
Sbírejte jej v době, kdy jsou jeho listy stále ještě zelené a rostlina kvete. Nejlépe v dopoledních hodinách, kdy jsou listy nejvlhčí.
Čištění
Opláchněte listy vodou a odstraňte případné nečistoty a suché okraje. Jinak by hrozilo, že na nich zůstanou bakterie, jež mohou celou snahu o bezproblémové vysušení přivést vniveč.
Sušení
Rozložte listy na rovné ploše, kupříkladu na síťovině nebo na papírovém ubrousku. Nechte je takto v suchém, teplém a dobře větraném prostoru, kde není přímé sluneční záření. A to asi týden až dva, dokud nevyschnou a nezačnou být křehké.
Jak uchovat medvědí česnek
Jak na skladování? Usušené listy uložte do suchého a tmavého prostoru, a to například do skleněné nebo plastové nádoby s uzávěrem. Skladujte je každopádně vždy zásadně na chladném a suchém místě, aby si udržely svou charakteristickou chuť a vůni.
Dobře usušený a skladovaný česnek medvědí lze použít jako koření při vaření – například do polévek, omáček, marinád nebo k dochucení masových pokrmů.
Blíží se čas vhodný na sázení brambor, přečtěte si naše tipy a kdy je vhodné s jejich výsadbou začít.
-
Jak doplnit bílkoviny bez tuku? Kde je najít a jak je zařadit
Jak doplnit bílkoviny bez tuku je otázka, kterou si klade čím dál více lidí. Dozvíte se, jak zařadit bílkoviny bez tuku do každodenní stravy.
-
Citáty o lidech: 36 hlubokých, vtipných i milých citátů
Citáty o lidech jsou skvělým způsobem, jak se podívat na lidskou povahu z různých úhlů pohledu. V článku se dozvíte různé druhy citátů o lidech.
-
Nebezpečný akrylamid v potravinách: Kdy vzniká a rizika
Akrylamidy jsou chemická látka, která vzniká při vysokoteplotním zpracování potravin. Dozvíte se, co jsou akrylamidy a jak vzniká v potravinách.
Iveta Soukalová pracuje jako webař a SEO specialista. Tvoří weby a stará se o jejich obsah a kvalitu. Miluje knihy a ráda procvičuje svoji slovní zásobu a znalosti psaním různých textů.