KOMBUCHA účinky: 5 léčivých účinků zázračné houby kombuchy

Zázračná houba zvaná Kombucha se stává stále populárnější alternativou k běžným nápojům na doplnění energie jako jsou káva nebo čaj. Mnoho lidí si nemůže vynachválit účinky kombuchy na zdraví a dokonce se jí připisují zajímavé léčivé vlastnosti. Ale jaké jsou podložené kombucha účinky na zdraví? A je kombucha opravdu zázračná houba? To jsou otázky, na které se vám budeme v tomto článku snažit odpovědět.

nápoj kombucha účinky

Houba kombucha – co to je?

Houba kombucha není houbou v pravém slova smyslu, ale jedná se o symbiotickou kulturu bakterií a kvasinek, která se používá k fermentaci sladkého čaje a vytváření nápoje zvaného kombuča. 

Kombucha je oblíbený nápoj mezi lidmi, kteří hledají alternativu k tradičním sladkým nápojům a také mezi lidmi, kteří věří, že má zdravotní přínosy a benefity. Nápoj Kombucha houba se vyrábí po celém světě a lze jej ochutnat v mnoha různých příchutích.

Je to vlastně sladká čajová směs, která je fermentována pomocí symbiotické kultury bakterií a kvasinek, která se nazývá SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast). Během fermentace se cukry a další látky v čaji rozloží a vytvoří se řada probiotických a dalších živin, což dává kombuče jeho charakteristickou kyselou chuť. Kombucha je považována za nízkokalorický nápoj s mnoha přínosy pro zdraví, včetně podpory trávicího traktu a imunitního systému.

Co obsahuje kombucha?

Při fermentaci čaje pak kombucha transformuje cukry a vytváří kyselinu octovou, kyselinu mléčnou a další typické látky. Přesně tyto látky pak dávají nápoji kombucha charakteristickou chuť a vůni, a také mu přisuzují mnoho zdravotních výhod.

Kombucha je vyráběna z čaje, tudíž obsahuje i kofein. Nicméně množství kofeinu v kombuče se liší v závislosti na druhu čaje, který se používá k výrobě, a také na době fermentace. V neposlední řadě v kombuče může být obsaženo malé množství alkoholu, jenž se tvoří během procesu fermentace. Většinou se však jedná pouze o stopové množství – obvykle méně než 0,5 %.

kombucha účinky

Jaké má kombucha účinky?

Mezi nejčastěji udávané kombucha účinky patří:

Probiotické účinky

Kombucha obsahuje různé druhy bakterií a kvasinek, které mohou pomoci podpořit zdravou rovnováhu bakterií v trávicím traktu.

Detoxikační účinky

Kombucha dokáže pomoci tělu eliminovat škodlivé látky a toxiny, které se hromadí v játrech.

Podpora imunitního systému

Některé studie naznačují, že kombucha má kladný dopady na posílení imunitního systému a zároveň umožňuje účinněji bojovat proti infekcím.

Zlepšení trávení

Kombucha umí pomoci trávení tím, že snižuje výskyt zánětů v trávicím traktu a naopak podporuje růst zdravých bakterií ve střevech.

Snížení krevního tlaku

Některé studie dokonce naznačují, že kombucha se umí postarat o snížení krevního tlaku a zároveň dokáže snížit riziko výskytu srdečních chorob.

Nicméně většina těchto údajných výhod je založena na drobném počtu studií prováděných na zvířatech nebo na malých skupinkách lidí. Nelze je tedy úplně ignorovat, avšak nelze jim kvůli tomu ani přikládat přílišnou váhu.

Je kombucha zdravá? 

Ano, existují prokazatelně pozitivní kombucha účinky na zdraví. V kombuče jsou totiž obsažena kupříkladu probiotika, která mohou podporovat zdravou rovnováhu mikrobiomu ve střevě. Probiotika jsou živé mikroorganismy, které přispívají k trávení potravy a posilují imunitní systém. Kromě probiotik obsahuje kombucha také antioxidanty, jež mohou pomoci chránit tělo před poškozením volnými radikály.

kombucha účinky,houba kombucha

Je dobrý nápad kombucha v těhotenství? Nikoliv, neboť obsahuje malé množství alkoholu, které by mohlo být problematické pro některé lidi, zejména právě pro těhotné ženy, kojící matky či osoby, jež v minulosti měly problémy s pitím.

kombucha účinky

Kdy nejlépe pít kombuchu? 

Jak správně užívat kombuchu? Kombuchu můžete pít kdykoliv během dne, ale spousta lidí preferuje její konzumaci ráno nebo před jídlem, aby podpořili trávení. Doporučuje se však pít kombuchu postupně a s mírou, aby se minimalizovala případná rizika spojená s příliš vysokým příjmem kyseliny mléčné, cukru nebo alkoholu.

Pokud se rozhodnete užívat kombuchu pravidelně, je důležité zvolit kvalitní a zdravotně nezávadnou variantu, která byla správně fermentována a skladována. Kombucha se většinou prodává v lahvích a můžete ji skladovat v chladničce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *