Lahodná DOMÁCÍ ZMRZLINA: Vyrobte si výbornou zmrzlinu doma!

Nic během horkých letních dní nedokáže osvěžit tak dobře jako nefalšovaná domácí zmrzlina. Stejně jako u jakýchkoliv domácích výrobků, tak její hlavní předností je to, že přesně víte, jaké suroviny do ní dáváte. Co budete potřebovat na přípravu chutné zmrzliny? Jak si udělat domácí smetanovou zmrzlinu? To vše se dozvíte v tomto článku, jenž obsahuje hned dva recepty na přípravu té nejlepší domácí zmrzlinky.

Jak se dělá domácí zmrzlina? A co budete potřebovat?

K přípravě domácí zmrzliny budete potřebovat pouze základní suroviny a obejdete se i bez přístroje k výrobě zmrzliny. Jak udělat dobrou zmrzlinu bez zmrzlinovače? Nakoupit bude potřeba 200 mililitrů smetany (více než 33%), 100 ml mléka, dvě vajíčka, z nichž se využijí vaječné žloutky, jeden vanilkový lusk a 60 gramů cukru. Domácí zmrzlina se tedy dá připravit snadno a relativně levně.

Domácí zmrzlina recept krok za krokem

  1. Smíchejte mléko a cukr v malém hrnci se silným dnem. Vanilkový lusk rozřízněte po celé délce čepelí nože, odstraňte semínka a přidejte jej do mléčné hmoty. Díky vanilce bude zmrzlina nasycená lahodnou přírodní chutí – klidně si ale vystačíte i se sáčkem vanilkového cukru. 
  2. Směs zahřejte, dokud nebude horká, ale nikdy nesmí být vroucí. V jiné misce metličkou rozdrťte žloutky. Není nutné je vyšlehat až do pěny, nicméně je určitě potřeba, aby měly vodnatou konzistenci. 
  3. Do rozmačkaných žloutků tenkým pramínkem za stálého míchání přilévejte horké mléko.
  4. Výslednou směs nalijte do hrnce, a na mírném ohni vařte, dokud lehce nezhoustne. Je důležité mléko nepřehřívat, jinak by se v něm mohly žloutky srazit. Také nezapomeňte krém neustále míchat, zejména u dna. 
  5. Jakmile směs dostatečně zhoustne, tak můžete hrnec sundat z ohně. Čerstvě připravený krém ochlaďte na pokojovou teplotu. Současně vyšlehejte studenou smetanu, kterou následně vlijte do vychlazeného krému a důkladně promíchejte. 
  6. Směs dejte na 3 hodiny do mrazáku. Během této doby je nutné nádobu 5-6x vyjmout a hmotu důsledně promíchat, aby nedocházelo k tvorbě ledových krystalků a naopak se vytvořila hladká krémová textura. Jakmile se již konzistence začne podobat zmrzlině, tak ji přikryjte víkem a dejte na další 3 až 4 hodiny do mrazáku. A to je vše, lahodná zmrzlina je na světě!
domácí zmrzlina

Jak se dělá zmrzlina ve zmrzlinovači?

Existuje několik typů zmrzlinovačů, a samotná příprava se pak díky tomu může drobně lišit. Vesměs se nicméně zmrzlina pomocí zmrzlinovače vyrábí dost podobně, jako ta bez něj. Akorát tento stroj vám pomůže vytvořit zmrzlinu daleko rychleji a zároveň se zaručí o to, že vždy bude mít dokonalou konzistenci. 

Samozřejmě je možné do automatických zmrzlinovačů koupit již přepřipravenou směs. Na trhu je velké množství značek i příchutí. Příjemným letním ochlazením mohou být také osvěžující nápoje nebo třeba ledová káva. Přečtěte si náš článek a vyzkoušejte ledová káva recept.

Výroba domácí zmrzliny ve zmrzlinovači

Jak připravit zmrzlinu ve zmrzlinovači? Oddělte žloutky od bílků a smíchejte je s cukrem. Vyšlehejte žloutky, dokud se neobjeví pěna. Přidejte mléko, smetanu a metličkou všechny ingredience smíchejte dohladka. Poté nalijte tuto směs do zmrzlinovače. 

Většina zařízení potřebuje zhruba 10-20 minut, aby dokázala připravit zmrzlinu v požadované konzistenci. To, že je hotová, poznáte tak, že nože začnou v husté směsi zpomalovat. Hotovou hustou hmotu dejte do misky a nechte ji na 1-2 hodiny v mrazáku.

Vzniklý dezert lze podávat v misce či v kornoutku ve formě kopečku, posypaný strouhanou čokoládou, čerstvým ovocem nebo třeba mátou.

Suroviny na domácí zmrzliny

Vyzkoušet můžete velké množství různých příchutí a jejich kombinací! Tvorba zmrzlin se tak může stát lahodnou zábavou. Vyzkoušejte také jahodovou či banánovou zmrzlinu.

Jahodová zmrzlina

Pro výrobu jahodové zmrzliny budete potřebovat: 400g jahod, 1 a 1/2 hrnku smetany ke šlehání, 1/2 hrnku mléka, 3/4 hrnku cukru, 1 lžičku vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru. Pro plnější kyselkavou chuť můžete přidat také šťávu z 1/2 citrónu.

jahodová domácí zmrzlina

Banánová zmrzlina

Banánová zmrzlina je ideální, pokud máte doma zralé banány, které potřebujete zpracovat. Vytvořit z nich můžete chutnou a zdravou banánovou zmrzlinu. Pro její výrobu budete potřebovat 3 zralé banány, 1/2 hrnku smetany ke šlehání, 2 lžíce medu (nebo jiného sladidla), 1 lžičku vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru. Pokud chcete zmrzlinu nějak ozvláštnit, můžete do ní přidat také skořici, kakao, ořechy, nebo třeba sušené ovoce.

Další možné příchutě

Nebojte se experimentovat a vyzkoušet různé příchutě. Pro výrobu kakaové zmrzliny vám stačí přidat kakaový prášek, do mátové zmrzliny přidejte mátový extrakt a citronovou šťávu, do kokosové zmrzliny zase jemně nastrouhaný kokos. Využít můžete také všechny možné druhy ovoce a vyzkoušet tak třeba mangovou, kiwi, malinovou, ostružinovou, rybízovou nebo třeba meruňkovou zmrzlinu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *